Ekspert forsvarer lediges friplads

Venstre er gået til angreb på de høje ydelser til kontanthjælpsmodtagere med børn. Men det er en stor fordel for samfundet, hvis lige netop de svageste familier sender deres børn i institutioner, siger en ekspert, som forsvarer friplads i daginstitutionerne.
Specielt børn med en socialt udsat baggrund kan have en stor gavn af at komme i daginstitution. Derfor er det en rigtig god ide med friplads i institutionerne til forældre med lav indtægt, siger Grethe Kragh-Müller, der er ekspert i børns udvikling.
Specielt børn med en socialt udsat baggrund kan have en stor gavn af at komme i daginstitution. Derfor er det en rigtig god ide med friplads i institutionerne til forældre med lav indtægt, siger Grethe Kragh-Müller, der er ekspert i børns udvikling. Dennis Lehmann /arkiv/Scanpix

Venstre har brugt et ægtepar på kontanthjælp med tre børn på et, fem og ti år som udgangspunkt for en ny kampagne, der skal sætte fokus på de offentlige ydelser. Hvis man lægger forskellige tilskud og rabat på udgifter til daginstitutioner oven i kontanthjælpen får parret i alt 454.215 kroner fra det offentlige, og det er for meget, mener Venstre.

Men der er en rigtig god grund til, at samfundet giver friplads i institutionerne til familier med små indkomster, siger en ekspert. Daginstitutionerne er nemlig vigtige for især børn med en socialt svag baggrund og har stor betydning for deres udvikling, siger Grethe Kragh-Müller, der forsker i netop daginstitutioners betydning for børn.

- Det vil være et elendigt sted at spare. Man ved også, at rent økonomisk er der en kæmpe gevinst på langt sigt ved at investere i småbørn, siger hun.

Ministerie: 2000 mere om måneden ved at arbejde til mindsteløn

Venstres kampagne har skabt stor debat og fået både politikere og organisationer på banen.

LÆS OGSÅ: V ristes på de sociale medier efter kontanthjælpsudspil

Deres budskab får støtte fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som mener, at der skal lægges et loft over de samlede sociale ydelser.

Til gengæld møder det hård modstand fra den røde blok, hvor flere blandt andet har påpeget, at beløbet indeholder en masse tilskud, som man også får, hvis man er i et lavtlønnet job.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har angrebet kampagnen med tal fra ministeriet, som viser, at familien med tre børn vil have 2000 kroner mere til rådighed om måneden efter skat, hvis de får job på en HK-mindsteløn.

Han forsvarer samtidig, at der er ekstra ydelser til familier med børn.

- Det er simpelthen, fordi det ikke skal gå ud over børnene, hvis forældrene enten får kontanthjælp eller er på de laveste lønninger på arbejdsmarkedet, siger ministeren.

Daginstitutioner er en rigtig god ide

Og der er god grund til at sikre, at også familier på kontanthjælp sender deres børn i institution, siger Grethe Kragh-Müller.

- Børn, der kommer i en velfungerende daginstitution, vil ofte få en bedre udvikling og for eksempel klare sig bedre i skolen. Specielt børn fra udsatte hjem har typisk brug for noget ekstra, siger hun.

Børnene får bedre kendskab til verden og udvikler deres sociale færdigheder, forklarer forskeren. Og det er ekstra vigtigt, hvis der ikke er så mange ressourcer derhjemme.

Pædagogerne kan hjælpe børnene med at lære at koncentrere sig og med at regulere deres følelser. I daginstitutionerne kan de også lære at håndtere de konflikter, der opstår, når andre vil noget andet end dem selv. Desuden kan børn fra en anden kultur få styrket deres danske sprog.

- Vi ved, at der er et nærmest en-til-en forhold mellem forældrenes sociale vilkår og hvor godt børnene klarer sig i skolen. Derfor er det en rigtig, rigtig god ide, at børn fra socialt svagere familier kommer i institution. Der kan de få nogle af de kompetencer, som de måske ikke har fået med hjemmefra, siger Grethe Kragh-Müller.

Det kræver selvfølgelig, at der er tale om velfungerende institutioner, understreger forskeren.

- Det er vigtigt med uddannet personale, der har viden om børns udvikling, slår hun fast.

Fakta om beløbet i Venstres kampagne

Eksemplet er en familie med tre børn, hvor begge forældre er på kontanthjælp. Venstre har baseret deres tal på et svar fra regeringen til Karsten Lauritzen, som spurgte, hvor meget en nyankommen flygtningefamilie med tre børn ville modtage. Beløbene kan være reguleret siden.

Forældrene får begge to 170.436 kroner om året i kontanthjælp med forsørgertillæg.

Hvis alle tre børn går i daginstitution, kan de få 48.555 kroner om året i tilskud, også kaldet friplads.

Hvis familien bor til leje og har en husleje på 75.000 om året, kan de få 22.248 kroner i boligstøtte.

Desuden får de børnepenge, i alt 42.540 kroner om året.

Tilsammen giver det 445.212 kroner om året.

De ekstra ydelser vil de stadig modtage, hvis de kommer i et lavtlønnet arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.