Ekspert: DF's flytteplaner kan betyde lavere lønninger

Når offentlige arbejdspladser flytter, er der en økonomisk gevinst i at de ansatte ikke følger med. Erfaringerne viser nemlig, at de nye medarbejdere bliver ansat til lavere lønninger. Det fortæller landdistriktsekspert
Mette Dencker slår fast, at DF ikke spekulerer i lavere lønomkostninger, når partiet foreslår at flytte offentlige arbejdspladser.
Mette Dencker slår fast, at DF ikke spekulerer i lavere lønomkostninger, når partiet foreslår at flytte offentlige arbejdspladser. Camilla Rønde, Scanpix.

Der er både omkostninger og besparelser at hente ved Dansk Folkepartis ønske om at flytte offentlige arbejdspladser ud af København. En af besparelserne er nemlig ifølge forskningskonsulent Klaus Lindegaard lavere lønomkostninger. Klaus Lindegaard har forsket i lokale vækststrategier og udflytning af offentlige arbejdspladser.

- Det er jo ikke alle medarbejderne, der flytter med arbejdspladsen. Det vil så sige, at man skal rekruttere nye medarbejdere, og det vil så typisk være yngre medarbejdere, der ikke er så dyre i løn som de ældre, der bliver i hovedstadsområdet, siger Klaus Lindegaard til Avisen.dk.

Når medarbejderne bliver skiftet ud med yngre ansatte, kan institutionerne altså spare på lønningerne. Det er dog ikke noget, som Dansk Folkeparti har haft med i deres overvejelser.

- Det er overhovedet ikke sådan, at vi har spekuleret i besparelser på lønomkostningerne, fastslår ordfører for landistrikter, Mette Dencker (DF).

Ordføreren ser dog heller ikke nogle problemer i, at de nye ansatte bliver ansat til lavere lønninger.

- Det vil jo altid være sådan, at en ældre, der står og snart skal ud af arbejdsmarkedet, får mere end en nyuddannet. Det eneste vi ser en problematik i, det er, at 44 procent af vores statslige arbejdspladser ligger i Region Hovedstaden, fortæller Mette Dencker.

Helt konkret har partiet fremlagt en liste med 12 statslige arbejdspladser, der kunne flyttes fra hovedstaden til provinsen. Den inkluderer blandt andre Styrelsen for Videregående Uddannelser, Kulturstyrelsen og Vejdirektoratet. Regeringen har selv lagt op til at flytte et endnu ukendt antal arbejdspladser til provinsen, og en endelig plan vil blive fremlagt inden oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.