Ekspert: Det skal du gøre ved dine søvnproblemer

Bliver du ved med at have problemer med at sove, er det nødvendigt at søge hjælp fra en ekspert.
Det er surt at tælle får den halve nat. Og usundt.
Det er surt at tælle får den halve nat. Og usundt. Foto: SCANPIX arkiv

Tanker, bekymringer, tissetrang, overgangalder eller stress. Der kan være mange årsager til, at det kniber med at få sovet nok. Faktisk sover hver tredje dansker for lidt, og hos hver tiende er der et decideret søvnproblem.

Og det er ikke så godt. For der er rigtig mange sygdomme, der udløses af for dårlig søvn.

- Hjertekarsygdomme, for højt blodtryk, diabetes, stress og depression er blandt det, der er øget risiko for. Dertil kommer, at mange ulykker i både trafikken og på arbejdspladsen skyldes søvnproblemer. Man bliver ukoncentreret og uligevægtig, hvilket også kan give konsekvenser i forhold til ens familie og øvrige relationer, forklarer Torben Jager Petersen, der er søvnspecialist ved klinikken Scansleep, som er en privat klinik, der netop behandler folk for insomni, til ugebladet SØNDAG.

Derfor skal kvinder sove 20 minutter længere end mænd

Sovemedicin er symptombehandling

Ifølge Torben Jager Petersen begynder søvnproblemerne ofte ved, at man eksempelvis er stresset, man er i overgangsalderen, eller måske skyldes det et dødsfald i familien. Fortsætter søvnproblemerne, selvom der er kommet ro på igen, er det insomni.

Og så kræver det professionel hjælp fra en søvnekspert at komme søvnproblemerne til livs. For at proppe sig selv med sovemedicin er ikke en holdbar løsning, siger eksperten.

Se også:

- Det er symptombehandling. Vi bruger det en sjælden gang i klinikken. Især til ældre mennesker, som er syge, eller til nogle, der er så opkørte over deres søvnproblemer, at de trænger til ’arbejdsro’.

Boost din forbrænding og tab dig op til fem kilo på to uger: Se hvordan på Søndag.dk

Rytmer kan være uhensigtsmæssige

Han benytter sig ofte af kognitiv adfærdsterapi, hvor man erstatter uhensigtsmæssige tanke- og handlingsmønstre med noget andet, når insomni skal behandles.

- Det kan være, man har fået nogle rytmer og rutiner og nogle måder at kompensere for den manglende søvn på, som er uhensigtsmæssige. Det kan være, at man hviler sig for meget i løbet af dagen. Eller at det optager al ens tankevirksomhed, så man bliver enormt frustreret og på den måde holde problemet ved lige, forklarer han.

Han råder til, at man holder fast i en god søvnrytme, hvor man sover det samme antal timer i hverdage og weekender, og at man holder elektronik uden for soveværelset.

Søvnproblemer i en periode er acceptable, men bliver de ved, skal du søge læge.

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.