Ekspert: Derfor skal du skrive testamente

Hver anden dansker har ikke overvejet at skrive et testamente, men det advarer ekspert imod.
Kun hver femte dansker har et testamente, mens hver tredje overvejer at skrive et. Op mod halvdelen af danskerne har aldrig overvejet det, viser ny undersøgelse.
Kun hver femte dansker har et testamente, mens hver tredje overvejer at skrive et. Op mod halvdelen af danskerne har aldrig overvejet det, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox/free

Synes du også, at testamenter også noget, der hører til i amerikanske film og store business-familier?

Så hører du måske til de knap 50 procent af befolkningen, der aldrig har overvejet at skrive et testamente. Det viser en ny undersøgelse lavet af Wilke for Ritzau Fokus. Advokat Stine Morild Iversen fra Ret&Råd Advokater advarer imod at droppe testamentet.

- Man skal næsten altid have et testamente. Der er ikke nogle tilfælde, hvor jeg anbefaler, at man ikke har et testamente. Mange har ikke overvejet det, fordi de lever i den misforståelse, at når de først er gift, så behøver de ikke et testamente. Og så tænker mange, at de ikke behøver et, fordi de alligevel ikke ejer noget, siger hun til Ritzau Fokus.

Hun forklarer, at de fleste alligevel vil opleve at få brug for et testamente. Selvom bankkontoen er tom nu, gælder testamentet også fremover, hvor kontoen måske fyldes op.

- Hvis man er gift og har børn, anbefaler vi at lave et testamente for at sikre, at den længstlevende får mest muligt og børnene kun får tvangsarv. Er man samlevende og ikke gift, kan man sikre hinanden med et testamente, hvor enten børn eller ingen ellers vil arve. Hvis man er enlig og har børn, behøver man nødvendigvis ikke at lave et testamente, men hvis man er enlig uden børn, anbefaler vi, at man laver et testamente, hvis man selv vil have indflydelse på, hvilken vej arven skal gå, siger Stine Morild Iversen.

Har man ikke et testamente, kan der ske mange ting med arven, når man dør. Er man eksempelvis gift med børn, vil ægtefællen og børnene arve halvdelen hver. Med et testamente kan man begrænse, hvad børnene skal have i første omgang eller lægge klausuler på.

Men du kan spare en tur ved advokaten, hvis du kun har få ønsker til, hvordan din arv skal fordeles.

- Hvis man har noget specielt indbo som smykker, som man gerne vil have, at en bestemt person arver, behøver man ikke gå den slagne vej omkring testamenter. Man kan i stedet oprette et løsøretestamente, hvor man specificerer, at eksempelvis en bestemt halskæde skal tilfalde ens datter, siger Gitte Clausen, souschef i Ældre Sagens Rådgivning.

Hun forklarer, at der ikke er formkrav i et løsøretestamente udover, at det skal dateres og underskrives.

Der er også en anden måde at sikre, at arven ikke skifter hænder.

- Hvis ens barn lever i ægteskab med fælleseje, og arver efter dig men senere bliver skilt, skal dit barn faktisk aflevere halvdelen af arven, hvis der er noget tilbage. Det vil mange mennesker ikke have, så derfor kan man i testamentet bestemme, at arven skal være særeje for ens arvinger, siger hun.

Hun forklarer, at det også i mange familier med både dine, mine og vores børn er en god idé at have et testamente, der tilgodeser alle eller udvalgte parter.

Men skal ikke begynde at kaste sig ud i at lave testamentet selv, men i stedet få rådgivning hos en professionel.

- Jeg fraråder fuldstændigt, at folk laver testamentet selv. I de tilfælde, hvor folk gør det, misser de oftest et eller andet og det kan være ret afgørende detaljer. Og når det bliver aktuelt, er den, der har lavet det jo død. Derfor er det noget, man skal have rådgivning til, fortæller Stine Morild Iversen.


Det spurgte vi om: Har du overvejet at skrive et testamente?

- Ja, har skrevet testamente: 19,4 procent

- Ja, overvejer at skrive testamente: 33,5 procent

- Nej: 47,2 procent

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Ritzau Fokus. Der er i alt blevet interviewet 1.015 repræsentative danskere.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.