LO-kongres 2015

Ekspert: Derfor er storfusion afgørende

Om ti år bliver fagbevægelsen LO markant mindre, fordi hele sektoren med LO-arbejdere vil forsvinde. Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker.
Med den moderne teknologi vil mange af de job, som LO-medlemmer i dag varetager fremover blive overflødige, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen. 
Med den moderne teknologi vil mange af de job, som LO-medlemmer i dag varetager fremover blive overflødige, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.  Foto: Henning Bagger/Scanpix

En dagpengeløsning er landet. Endnu en LO-kongres skal afvikles og en ny formand vælges. Men hvordan ser det ud med de store linjer i fagbevægelsen?

Spørger man arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, vil det LO, vi kender i dag, slet ikke eksistere om ti år.

- LO er ramt på strukturen. Erhvervsudviklingen betyder, at hele sektorer med LO-arbejdere vil forsvinde. Det skyldes den teknologiske udvikling, og at mange job flyttes ud. Så LO bliver mindre, men man kan stadig godt blive bedre til at fastholde og rekruttere medlemmer, siger han mandag til Ugebrevet A4.

Evnen til at fastholde og rekruttere medlemmer bliver en af LO’s største fremtidige udfordringer, mener han.

Folk må tage nye uddannelser

LO repræsenterer i dag cirka en million lønmodtagere og har blandt andet frisører, malere og tjenere som medlemmer.

Og selvom mange LO-medlemmer må kigge sig om efter nye arbejdsområder, vil fagbevægelsen som helhed ikke miste medlemmer, mener Flemming Ibsen.

- Mange uddanner sig bare til fag, som organiserer dem i FTF og AC. Så indflydelsen vil afhænge af evnen til at skabe en fælles lønmodtagerdagsorden sammen med de andre hovedorganisationer, siger Flemming Ibsen til Ugebrevet A4.

I dag er der 17 forskellige fagforbund alene i LO. Ifølge Flemming Ibsen er det langt fra sikkert, at antallet af LO-forbund vil falde markant, selvom de enkelte forbund skrumper ind.

Derfor mener han ikke, at fagbevægelsens struktur nødvendigvis vil se meget anderledes ud om 10 år, forklarer han. Og han er heller ikke sikker på, om fusionen mellem LO og FTF lykkes.

Forandringen kommer

At der kommer et ægteskab mellem FTF og LO, tror chefredaktør på Netavisen Piopio og medstifter af Cevea, Jens Jonatan Steen, dog på.

- Jeg tror, den store fusion med FTF kommer. Jeg kan sagtens se ideen i den, men en fusion af det omfang vil give gnidninger og udfordringer, for der er mange følelser og identiteter knyttet til faglige fællesskaber. Så det handler om at skabe en fusion, der styrker den brede lønmodtagerstemme, men samtidig understøtter, hvad det enkelte forbund laver, siger han til Ugebrevet A4.

At der fremover kommer flere sammenlægninger i fagbevægelsen er erhvervslederen, Stine Bosse, enig i.

Men også hun mener, at der skal tages hensyn til de forskellige fagligheder.

- Det er vigtigt at medlemmerne stadig har en faglig forbindelse til forbundene. For eksempel tror jeg, det er vigtigt, at man som elektriker kan genkende sit fag i sin fagforening, siger hun til Ugebrevet A4.

Stine Bosse fremhæver blandt andet, at det er vigtigt, at der forbliver plads til de forskellige faglige stoltheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.