Ekspert: Derfor dumper regeringens vækstplan

Regeringens nye vækstplan er en udligningsplan for udkantsdanmark og ikke en vækstplan for hele landet, mener professor. Og opsvinget på landet kommer tidligst om fem år, lyder vurderingen. LO og Dansk Erhverv er til gengæld glade
Ekspert mener, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen  har fremlagt en uambitiøs udligningsplan, der først sætter gang i opsvinget ude på landet efter 2020 og glemmer byerne.   
Ekspert mener, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen  har fremlagt en uambitiøs udligningsplan, der først sætter gang i opsvinget ude på landet efter 2020 og glemmer byerne.    Foto: Henning Bagger, Scanpix

Mandag fremlagde regeringen et nyt udspil med titlen ’Vækst og udvikling i hele Danmark’.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det et gearskifte og fremhæver, at de 100 konkrete forslag i planen vil sikre, at Danmark ikke bliver delt op i områder med udvikling og områder med afvikling.

Men samfundsforsker på CBS professor Ove Kaj Pedersen gennemhuller regeringens nye plan og mener, at det er falsk markedsføring at kalde det en vækstplan for hele landet.

Udligningsplan fra by til land

- Det er først og fremmest en udligningsplan for udkantsdanmark og dermed ikke en vækstplan for hele landet. Regeringen er øjensynligt ikke optaget af, hvordan man fremmer den vækst, der allerede er i de større bysamfund, siger Ove Kaj Pedersen.

Han henviser til, at der i vækstplanen ikke er mange initiativer møntet mod de byer, hvor størstedelen af danskerne bor og arbejder.

- Regeringen lægger mere vægt på en udligningspolitik, hvor man udligner vækst mellem de større byer og så landbrugs- og udkantsdelen af Danmark. Det er karakteristisk for udspillet, at initiativerne er koncentreret omkring yderområderne, konstaterer han.

Storbyer som København, Århus, Aalborg, Kolding og Esbjerg har de senere år suget nye indflyttere, investeringer og dermed værdiskabelse til sig. Men spørgsmålet er, om de større bysamfund bare klarer ærterne selv fremover, spørger han.

Selvlevende storbyer

- Spørgsmålet er, om den her udligningsplan har nogle konsekvenser for de større byer på lidt længere sigt. Eller om de større byer er selvlevende og selv i stand til at drive væksten fremad, sådan som regeringen øjensynligt mener, siger Ove Kaj Pedersen.

Regeringen lægger op til bedre rammer for landbrugs- og fødevareerhvervet, liberalisering af planloven, udflytning af statslige arbejdspladser og forsøgsprojekter ved kysterne for at lokke turister til. Der er også en bredbåndspulje på 300 millioner kroner, der skal sikre gode netforbindelser på alle matrikler i Danmark.

Og endelig lægger regeringen op til bedre lånemuligheder for private og virksomheder til at købe ejendom i yderområderne.

Fingerrækning - ikke en håndsrækning

Men Ove Kaj Pedersen vurderer ikke, at planen er tilstrækkelig til at sætte turbo på vækst og nye arbejdspladser i udkantsdanmark.

- Det her er en håndsrækning, eller måske snarere en fingerrækning til udkantsdanmark, men jeg tror ikke, at planen i sig selv er tilstrækkelig. Man er først og fremmest afhængig af egne initiativer i kommunerne og erhvervslivet, og ikke af sådan en plan, fastslår han.

I professorens øjne er Troels Lund Poulsens plan en begrænset hjælp til at løse et problem, der er skabt af strukturreformen og centraliseringen, men også af globalisering og nye produktionsvilkår ude i verden.

Opsving tidligst om fem - ti år

Han mener også, at det er forfejlet, når ministeren bryster sig af, at planen skaber vækst i hele landet.

- Hvis vi ser på de næste tre, fire eller fem år, sætter den her plan ikke gang i et opsving eller en øjeblikkelig vækst. Hvis vi ser fem eller ti år ud i fremtiden, kan det være at nogle af initiativerne kommer til at fungere, men det bliver ikke i storbyerne, men kun i udkantsdanmark. Derfor er det ikke en vækstplan for hele Danmark, siger han.

Bredbånd og lån er godt

Ove Kaj Petersen noterer, at bredbåndspuljen og bedre lånemuligheder til at købe ejendom i yderområderne er gode ideer, der på lidt længere sigt vil have stor betydning.

- Men det undrer mig, at der ikke er flere af den slags proaktive ideer. Mange af de andre initiativer i vækstplanen er gammelkendte og kommer først til at virke senere, siger han og henviser blandt andet til udflytning af statslige arbejdspladser i blandt andet Udlændingestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen.

Diverse interesseorganisationer er knap så pessimistiske som CBS-professoren.

LO glad: 3.000 nye arbejdspladser

LO’s næstformand Nanna Højlund mener, at regeringens udspil kan være med til at skabe lokale arbejdspladser, blandt andet fordi der lægges op til en mere fleksibel by- og landzonelov.

– I dag kan det være svært at få lov til for eksempel at omdanne et nedlagt landbrug til en mindre industri- eller servicevirksomhed. Mere fleksible regler for erhvervsudvikling og bosætning kan fremme byggeriet gennem flere renoveringer, tilbygninger og private boliger samt øge erhvervsinvesteringer i maskiner osv. Det kan være med til at skabe flere arbejdspladser i de områder af landet, som i særlig grad står og mangler dem, siger hun.

LO vurderer, at det samlede udspil kan medføre op mod 3.000 ekstra arbejdspladser.

Kystturisme vil boome

Også Dansk Erhverv roser Troels Lund Poulsen og kalder planen for en tiltrængt vækstfremmer. Organisationen er især positive overfor et løft til turismeerhvervet i form af lempelser af planloven og naturbeskyttelsesloven.

- Lempelserne vil gøre det meget nemmere at udvikle kystbyerne til gavn for turisterne og for de lokale arbejdspladser. Der er lagt op til en fornuftig balance mellem at beskytte og benytte vores kyster, og der bliver mulighed for at komme på omgangshøjde med andre europæiske lande, som med succes har fremmet et aktivt strand- kyst og naturmiljø. Det er på høje tid, at vi følger trop i Danmark og løsner lidt for reglerne, siger administrerende direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv.

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at alene kystturismen har et vækstpotentiale på 9.500 arbejdspladser set over de næste 15 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.