Ekspert: Denne overenskomst-knast giver ballade

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, forudser generelt fredelige overenskomstforhandlinger for 2015 – bare ikke når det gælder ét bestemt krav fra KL.
Igen i år vil Høje-Taastrup-borgmester, Michael Ziegler, være hovedforhandler for KL, mens forhandlingsfællesskabet KTO stiller med formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som forhandlings-spids.  Billedet her er fra sidste års forhandlinger.
Igen i år vil Høje-Taastrup-borgmester, Michael Ziegler, være hovedforhandler for KL, mens forhandlingsfællesskabet KTO stiller med formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som forhandlings-spids. Billedet her er fra sidste års forhandlinger. Torkil Adsersen/Scanpix

Det bliver næppe så dramatisk som sidste år, men når arbejdsmarkedets parter de næste måneder mødes til forhandlinger om nye overenskomster for mere end 800.000 offentligt ansatte, kan danskerne muligvis igen se frem til dramatiske ordudvekslinger.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen. Han har hæftet sig ved ét af Kommunernes Landsforenings (KL) hovedkrav, som fagforeningerne, der organiserer de kommunalt ansatte, får svært ved at sluge.

- Forhandlingerne om MED- og tillidsmandsreglerne kan blive vanskelige. Ligesom sidste år går KL efter, at der skal være færre tillidsmænd og færre tillidsmandsmøder. Det krav kan godt skabe ballade, for tillidsmanden er en nøgleaktør i fagbevægelsen. Færre tillidsmænd kan svække kampkraften i fagbevægelsen, og det er fagforeningerne bestemt ikke interesseret i, siger Flemming Ibsen.

Mandag sparkede KL og fagforeningerne overenskomstforhandlingerne for 2015 i gang ved at præsentere hver deres hovedkrav til de komme måneders intense alvors-snakke mellem offentlige arbejdsgivere og arbejdstagere.

KL mener, at der i dag er for mange overenskomster, der forvirrer alt for meget, og derfor kræver de færre og bredere overenskomster. KL ønsker også mere ensartede og smidigere arbejdstidsregler, og endelig kræver KL altså også et mindre bureaukratisk tillidsmandssystem.

På den anden side af forhandlingsbordet kræver fagforeningerne, der er samlet under forhandlingsfællesskabet KTO, en større indsats mod social dumping, lønstigninger der ”bedst muligt” sikrer reallønnen, bedre forhold for fyrede samt en udvidelse af ordningen med seniordage.

Flemming Ibsen forudser, at de to parter langt hen ad vejen vil mødes om de fleste krav. Han forklarer, at offentlige ansatte eksempelvis kan forvente lønstigninger på lidt over én procent. Det vil resultere i en reellønstigning, fordi den verdensomspændende økonomiske krise fortsat trykker inflationen i Danmark. Tilbage står altså tvisten om tillidsmandskravet.

- Det er et ømt punkt for fagbevægelsen. Det kan være, at KL bliver nødt til at trække kravet tilbage, hvis det viser sig at skabe for meget ballade. Man prøvede også sidste år, men endte med at bakke ud, siger Flemming Ibsen, som dog også minder om, at tillidsmandsknasten kan blive brugt som middel i de øvrige forhandlinger.

- Der er rig mulighed for at bytte og lave handler. Fagforeningerne kan få mere løn i stedet for færre tillidsmænd. KL kan eksempelvis også tilbyde kompetenceudvikling til fyrede eller omplacerede medarbejdere, siger Flemming Ibsen.

Efter mandagens præsentationer ser de statsansatte nu frem til 17. december, hvor staten fremlægger deres krav til overenskomstforhandlingerne.

Igen i år vil Høje-Taastrup-borgmester, Michael Ziegler, være hovedforhandler for KL, mens forhandlingsfællesskabet KTO stiller med formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som forhandlings-spids.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.