Ekspert: Assad forsøger at skifte fokus med IS-snak

Bashar al-Assads snak om at skandinaver er de farligste ledere af Islamisk Stat, skal tages med et gran salt.

Nok er det muligt for skandinaver at gøre karriere inden for Islamisk Stat.

Men udtalelserne fra Syriens præsident, Bashar al-Assad, om, at de farligste af den militante gruppes ledere er skandinaver, er ikke nødvendigvis nogen skinbarlig sandhed, siger den svenske terrorekspert Hans Brun.

- Det er umuligt at afgøre og kan meget vel være sagt for at generere opmærksomhed, siger Hans Brun, der som forsker er tilknyttet Försvarshögskolan og King's College i London.

Han mener, at udtalelsen er et forsøg på at fjerne fokus fra sine egne styrker og de overgreb, de begår i Syrien.

I et opsigtvækkende tv-interview med den svenske avis Expressen siger Assad, at de farligste af Islamisk Stats ledere er fra Skandinavien.

- Hvad enten du ser Sverige som en del af Europa eller den skandinaviske gruppe af EU-lande, bør man være opmærksom på, at de farligste ledere af Islamisk Stat i vores region er skandinaver. Det er fakta. Det er de informationer, vi har, siger Assad til Expressen.

Oplysningerne kommer angiveligt fra den irakiske hær og fra afhoppede generaler.

I interviewet tegner Assad et billede af krigen i Syrien som en kamp mod terrorisme, hvor han selv går forrest.

- Det er typisk, at han klumper sine fjender sammen og ser dem som terrorister, siger Per Jönsson, mellemøstanalytiker ved Udenrigspolitisk Institut i Stockholm.

I interviewet kritiserer Assad også, at den svenske sikkerhedstjeneste ikke har været i kontakt med Syriens efterretningstjenester for at udveksle information.

Men det finder Hans Brun ikke så underligt.

- Få vil have kontakt med den syriske sikkerhedstjeneste. Det drejer sig om et rigtigt ondskabsfuldt sikkerhedsapparat og helt ubeskrivelige folkeretskrænkelser, siger han.

/ritzau/TT

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.