Ekspert advarer fagforeninger: I skræmmer de unge væk

Den lavere dagpengesats til nyuddannede, som Dagpengekommissionen netop har foreslået, vil få færre unge til at melde sig ind i fagforening og a-kasse. Det frygter arbejdsmarkedsforsker og lærlinge, men fagbevægelsen og a-kasserne afviser.
For en murerlærling, der er vant til at få lærlingeløn, kan den nye, lavere dagpengesats for nyuddannede blive en økonomisk lussing
For en murerlærling, der er vant til at få lærlingeløn, kan den nye, lavere dagpengesats for nyuddannede blive en økonomisk lussing Bente Jæger Alsing

Lavere dagpengesats til nyuddannede er noget af det dummeste, man kan indføre, hvis fagforeningerne skal have fingrene i de unge.

Sådan lyder kritikken fra Henning Jørgensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Ved at skære på understøttelsen til de nyuddannede skræmmer du de unge væk, siger han til Ugebrevet A4.

Dagpengekommissionen har netop præsenteret sit forslag til et nyt dagpengesystem. De vil sænke dimittendsatsen fra 82 procent af den maksimale dagpengesats til 78 procent. Det vil betyde, at de nyuddannede får 33 kroner mindre om dagen.

Henning Jørgensen forstår ikke, at fagbevægelsen er gået med til denne nedskæring.

- At sætte dimittend-satserne markant ned er at gøre i nælderne, hvis man vil have de unge til at organisere sig i fagforeningerne, siger han.

Stadig attraktivt

LO's formand Harald Børsting har været med i Dagpengekommissionen. Selvom han ikke er vild med at skulle tage penge fra de nyuddannede, tror han ikke, at det vil få de unge til at vælge fagforening og a-kasse fra.

- Selv med den mindre sats, som vi nu lægger op til, vil det være attraktivt for nyuddannede at være i a-kasse, siger han til Ugebrevet A4.

Han kalder det en priviligeret ordning, at nyuddannede kan komme direkte ind i dagpengesystemet, før de har været ude at arbejde. Og selv med den nye, lavere dagpengesats vil de fleste nyuddannede få flere penge, hvis de kommer fra SU og måske har haft et studiejob.

- Der findes faktisk ikke noget andet land i verden, hvor vi i samme grad som i Danmark giver nyuddannede adgang til dagpenge, siger han.

Ikke en selvfølge

Heller ikke a-kasserne ryster på hånden. Formanden for AK-Samvirke, Torben Poulsen, kan godt leve med den løsning, dagpengekommissionen har fremlagt.

- Det er med blødende hjerte, at der skal skæres i dimittend-satserne. Men hvis man lander på en dimittendsats på 78 procent, og en nyuddannet går fra SU på 5.900 kroner til dagpenge på 13.700 kroner, er det faktisk stadigvæk et attraktivt dagpengesystem, siger han til Ugebrevet A4.

Men det er ikke alle unge, der er vant til at leve af en SU på 5.900 kroner om måneden. Hvis man tager en erhvervsuddannelse, får man lærlingeløn i størstedelene af uddannelsen og kan ende med at få udbetalt op imod 18.000 kroner om måneden.

- For en stor gruppe lærlinge vil den nye dimittend-sats være et tilbageskridt, siger Mie Hovmark, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Hun deler derfor frygten for, at færre unge vil melde sig ind i en a-kasse fremover.

- Det er ikke nogen selvfølge, at de unge melder sig ind, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.