Eks-statsminister: Vi har masser af plads til flygtninge

Her er masser af plads til flere asylansøgere, siger Sveriges tidligere stastminister Fredrik Reinfeldt.
Sveriges tidligere statsminister har ingen problemer med at holde døren på vid gab for flygtninge. - Der er uendelige marker og skove i Sverige, siger han.
Sveriges tidligere statsminister har ingen problemer med at holde døren på vid gab for flygtninge. - Der er uendelige marker og skove i Sverige, siger han. Scanpix/TT Newsagency

Norden har rigeligt plads til at modtage betydelig flere flygtninge end i dag. Selv om det i første omgang giver en bunke praktiske problemer, er det den eneste rigtige vej for Sverige at fortsætte med at holde døren på vid gab for tidens rekordstore flygtningestrømme.

Sådan lyder meldingen fra Moderaternas afgående formand, Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt. I et eksklusivt interview med Politiken slår han fast med syvtommersøm, at Sverige uændret skal videreføre udlændingepolitikken, der i denne uge fik det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) til at udløse et politisk jordskælv i form af det første såkaldte nyvalg siden 1958.

Her er uendelige marker og skove

Direkte adspurgt, hvorfor Sverige ikke gennemfører en begrænsning af indvandringen efter mange år med en suveræn topplacering på EU's liste over lande, der tager imod flest flygtninge per indbygger, svarer Reinfeldt:

"Hvad betyder ordet 'nok'? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 mio. mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op".

"Ganske skræmmende"

Ifølge de svenske udlændingemyndigheder vil Sverige i år tage imod mellem 80.000 og 105.000 flygtninge. I interviewet med Politiken, der er gennemført før udskrivelsen af valget, afviser Reinfeldt, at antallet af asylansøgere har betydning for et samfunds integrationsevne. Han er uenig i den danske regerings lovforslag om at gøre opholdstilladelsen midlertidig for krigsflygtninge, der ikke er individuelt forfulgte, og lægger generelt "kant til dem, som synes, at trygheden ligger i, at vi er ens, skal være homogene og holde dem væk, som er anderledes".

Gruppeformand i SD's riksdagsgruppe Björn Söder kalder det over for Politiken "ganske skræmmende, at Reinfeldt ikke har indset, hvilke konsekvenser den omfattende masseindvandring får for det svenske samfund". Söder efterlyser en ny udlændingepolitisk kurs efter Reinfeldt og nævner, at han "kender mange fra Moderaterna, der ikke deler Reinfeldts opfattelse, men mener, at man skal lægge kursen om".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.