Eks-indsatte falder tilbage i kriminalitet

En tredjedel af dømte kriminelle overtræder loven igen i løbet af et par år. Det er især de unge, der falder i.
Julen står for døren. Det gør indbrudstyven også. Mange indbrudstyve falder tilbage i ny kriminalitet, viser undersøgelse. /ritzau/ (Andreas Szlavik/POLFOTO/arkiv)
Julen står for døren. Det gør indbrudstyven også. Mange indbrudstyve falder tilbage i ny kriminalitet, viser undersøgelse. /ritzau/ (Andreas Szlavik/POLFOTO/arkiv) Foto: ANDREAS SZLAVIK/POLFOTO

Er man én gang blevet stemplet som indbrudstyv og har fået en dom for det, er der stor risiko for, at man igen bryder ind i et privat hjem. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Blandt personer, der i 2010 blev løsladt fra afsoning eller blev fundet skyldige i en lovovertrædelse, begik 30 procent en ny lovovertrædelse i løbet af to år.

Men blandt indbrudstyve begik i alt 72 procent ny kriminalitet inden for to år.

Det er især unge mænd, der igen kommer i karambolage med politiet. Halvdelen af de 15-19-årige mænd begik ny kriminalitet, mens det kun var 14 procent mænd i alderen 60 år og derover.

Og har man siddet inde i et fængsel, vokser risikoen også for at begå ny kriminalitet.

Personer, der blev løsladt efter endt afsoning i fængsel i 2010 havde den højeste tilbagefaldsprocent blandt alle, der blev løsladt eller dømt i 2010.

Mere end seks ud af 10 - 64 procent - i denne gruppe begik ny kriminalitet inden for to år. 61 procent af disse fik også en ubetinget dom som den strengeste straf i de efterfølgende to år, viser tallene.

Den laveste tilbagefaldsprocent var blandt personer med en foranstaltningsdom, der ophørte eller blev ophævet i 2010. Her var der en fjerdedel, der begik ny kriminalitet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.