Ej, det er for pinligt: Kvinder holder mund om denne sygdom

Hver tredje kvinde synes, maveproblemer er pinlige, viser ny undersøgelse. Men tabuet skal brydes, fordi problemerne påvirker vores generelle velvære og samtidig oftest nemt kan løses, mener ekspert
Mange kvinder lider af maveproblemer, og det kan være et tegn på sygdom - men mange går ikke til lægen, fordi det er pinligt.
Mange kvinder lider af maveproblemer, og det kan være et tegn på sygdom - men mange går ikke til lægen, fordi det er pinligt. Scanpix / modelfoto

Maveproblemer er pinlige. Sådan lyder svaret hos hver tredje danske kvinde i en ny undersøgelse, der er gennemført af YouGov på vegne af den svenske frugtdrik-producent ProViva blandt 1.005 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Syrnede mælkeprodukter kan hjælpe på fordøjelsen: Læs mere på IN.dk

Det er et problem, påpeger klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen, der har specialiseret sig i irritabel tarm og er forfatter til flere bøger om Low FODMAP Diet, og om hvordan man får ro i maven.

- Det er et stort problem, når maveproblemer ikke italesættes, fordi der oftest findes en løsning på maveproblemerne. Det kan være mindre ændringer i ens livsstil, der skal til. Mange lever en stresset hverdag hvor kost og motion tilsidesættes, men det kan være en rigtig dårlig prioritering, når netop maven har så stor indflydelse på vores generelle velvære, siger Stine Junge Albrechtsen.

Din krop sladrer, men lytter du? Læs sundhedsguruens klumme på Q.dk

Hun oplever i sit virke som klinisk diætist, hvordan flere og flere kommer ind med maveproblemer.

Undersøgelsen viser, at 20 procent af de danske kvinder oplever maveproblemer mindst en gang om ugen.

Maveproblemer kan være sygdom

Derfor er det vigtigt, at der åbnes op omkring mavesundhed, fremfor at det fortsætter med at være tabubelagt, hvor man risikerer, at folk ikke gør noget ved det.

- Mange kvinder tror, at mavesmerter og uregelmæssige toiletbesøg er helt normalt, siger Stine Junge Albrechtsen og understreger, at problemerne i værste fald kan være tegn på en sygdom, hvorfor det er vigtigt ikke at slå dem hen.

Har dine binyrer brug for en pause? Få ernæringsterapeutens svar på Q.dk

Kun hver femte danske mand har imidlertid samme holdning, nemlig at maveproblemer er pinlige, og det peger på et større tabu blandt kvinder end blandt mænd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.