Egypten frikender 17 demonstranter

For første gang er aktivister i Egypten frikendt for at have overtrådt det strenge forbud mod demonstrationer.
Den 32-årige mor Shaimaa el-Sabbagh (tv) deltog i en protest i Kairo i januar, hvor hun blev dræbt af skud. Lørdag blev 17 andre frikendt for at demonstrere.
Den 32-årige mor Shaimaa el-Sabbagh (tv) deltog i en protest i Kairo i januar, hvor hun blev dræbt af skud. Lørdag blev 17 andre frikendt for at demonstrere. Foto: Mohammed El-Raaei/AP

En domstol i Egypten har lørdag frikendt 17 aktivister, som var anklaget for at have trodset regeringens forbud mod demonstrationer.

Det er første gang, at nogen er blevet frikendt for at have overtrådt det strenge demonstrationsforbud, der blev indført i slutningen af 2013, siger forsvarsadvokaten Sayed Abu el-Ila til Reuters.

De 17 var tiltalt for at have deltaget i en demonstration på Kairos ikoniske Tahrir-plads i januar i forbindelse med fireårsdagen for de masseprotester, der førte til den daværende præsident, Hosni Mubaraks, afgang.

Demonstrationen i januar i år fik international opmærksomhed, da en 32-årig kvinde - Shaimaa al-Sabbagh - blev dræbt af skud. Drabet blev optaget på video.

En politibetjent er ved en anden domstol tiltalt for at have affyret de dræbende skud.

Forsvarsadvokaten Sayed Abu el-Ila, som blev fotograferet med den døende kvinde i sine arme, er dog ikke ubetinget glad for frikendelsen af de 17 demonstranter.

- Jeg er ikke tilfreds med en frikendelse på bekostning af Shaimaas blod, siger el-Ila efter domstolens kendelse.

- Shaimaa ofrede sit liv for at protestere mod en uretfærdig lov, og den lov gælder stadig, siger han til Reuters.

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har fået massiv kritik fra internationale menneskerettighedsgrupper for den hårde kurs, han har indført, siden hæren i sommeren 2013 væltede den daværende præsident, Mohamed Mursi.

Loven mod demonstrationer har sendt en lang række aktivister bag tremmer.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.