Egypten forbyder mænd at rejse til Tyrkiet

Unge egyptiske mænd får forbud mod at rejse til Tyrkiet og Libyen af frygt for, at de bliver jihadister.
Maskerede egyptiske sikkerhedsfolk på gaden i Kairo på en dag i november, hvor militante havde opfordret til demonstrationer landet over. Nu forbyder myndighederne unge mænd at rejse til Tyrkiet af frygt for, at de unge egyptere vil slutte sig til jihadister.
Maskerede egyptiske sikkerhedsfolk på gaden i Kairo på en dag i november, hvor militante havde opfordret til demonstrationer landet over. Nu forbyder myndighederne unge mænd at rejse til Tyrkiet af frygt for, at de unge egyptere vil slutte sig til jihadister. Foto: Ahmed Abdel Fattah/AP

De egyptiske myndigheder vil hindre, at egyptiske mænd slutter sig til Islamisk Stat (IS) eller andre jihadistgrupper på en af slagmarkerne i Mellemøsten.

Derfor har Egypten forbudt egyptiske mænd mellem 18 og 40 år at rejse til Tyrkiet eller Libyen.

- Vi har vedtaget disse regler for at beskytte vore sønner mod at slutte sig til terrorgrupper i udlandet, siger en embedsmand inden for sikkerhedsapparatet.

- Nu må hver eneste mand, der vil rejse til disse lande, redegøre for, hvad han skal der, tilføjer kilden.

De nye regler trådte i kraft den 3. december.

Siden den islamiske præsident, Mohammed Mursi, blev afsat i juli 2013 i Egypten, er islamiske angreb i specielt den egyptiske Sinai-ørken blevet optrappet.

Egyptiske embedsmænd siger, at mange af dem, der nu gennemfører angreb i Egypten, har kæmpet i Syrien, der grænser op til Tyrkiet.

I november erklærede Egyptens mest dødbringende militante gruppe, Ansar Beit al-Maqdis, sin loyalitet over for Islamisk Stat, hvilket har øget sikkerhedsbekymringerne i Egypten.

De militante i Egypten siger, at de gennemfører angreb mod myndighederne som reaktion på, at myndighederne slår hårdt og blodigt ned på tilhængere af den afsatte præsident.

Aktionerne mod Mursi-tilhængerne har kostet omkring 1400 mennesker livet, mens tusindvis af andre er fængslet.

Mursis Det Muslimske Broderskab betegnes af myndighederne som en terrororganisation.

Mursi og hans administration var i øvrigt allieret med Tyrkiet, og afsættelsen af Mursi har kølnet forholdet mellem Egypten og Tyrkiet.

Det var militæret, der afsatte Mursi. Dengang hed militærchefen Abdel Fattah al-Sisi. Han er siden blevet landets præsident.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.