Taxikrig

Efter Uber-afsløring: Nu kaldes minister i samråd

Avisen.dk afslørede i marts, hvordan en skattefinansieret fond og Udenrigsministeriet hjalp omstridte Uber til Danmark. Nu er udenrigsminister Kristian Jensen (V) kaldt i samråd om sagen.
Udenrigsminister Kristian Jensen kaldes i samråd, efter at Avisen.dk afslørede, hvordan ministeriet hjalp Uber til Danmark.
Udenrigsminister Kristian Jensen kaldes i samråd, efter at Avisen.dk afslørede, hvordan ministeriet hjalp Uber til Danmark. Foto: Thomas Lekfeldt/Liselotte Sabroe, Scanpix

Opdateret kl. 14:41 med kommentar fra Henning Hyllested

Den omstridte kørselstjeneste Uber har trukket massesvis af overskrifter i medierne. Ikke mindst da Avisen.dk i marts kunne afsløre, at virksomheden fik offentlig hjælp til at etablere sig i Danmark.

Hjælpen kom fra den skattefinansierede fond Copenhagen Capacity og fra Invest in Denmark, som hører under Udenrigsministeriet. Nu har Avisen.dk's afsløring fået Folketingets Transport- og Bygningsudvalg til at kalde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd.

"Det hænger ikke sammen"

I samrådet skal ministeren svare på en række spørgsmål, som er stillet på vegne af Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested. Han er især skuffet over ministeriets Uber-hjælp, fordi Uber blev politianmeldt blot to timer efter, at virksomheden etablerede sig i Danmark i efteråret 2014.

- Det er helt uacceptabelt, at man i den ene ende af statsadministrationen politianmelder Uber for ulovlig taxatjeneste, så snart de er etableret i Danmark, og i den anden ende af staten hjælper og rådgiver man den selvsamme tjeneste. Det hænger altså ikke sammen, siger Henning Hyllested til Avisen.dk

Sådan blev de hjulpet

Da Uber skulle etablerede sig i Danmark, fik virksomheden hjælp af Invest in Denmark, som er en del af Udenrigsministeriet, og af fonden Copenhagen Capacity, som primært finansieres af Region Hovedstaden.

Hjælpen har blandt andet bestået i drøftelser om rekruttering af medarbejdere, kontakt til universiteter i forbindelse med forskningssamarbejde, hjælp til at finde lokaler til virksomheden, hjælp til at finde lokaler til et rekrutterignsarrangement samt flere andre former for hjælp.

UDVID

EL: Alarmklokker ringer i hele verden

I Udenrigsministeriet forklarede kontorchef Dore Bech Vizard tidligere, at Invest in Denmark var sat i verden for at hjælpe udenlandske virksomheder til Danmark, og at de rådgiver alle virksomheder på lige vilkår.

- Det er samtidig klart, at hvis domstolene når frem til, at en virksomheds aktiviteter ikke lovligt kan udføres i Danmark, så indstiller vi rådgivningen, sagde Dorte Bech Vizard.

- Almindelige mennesker og taxichauffører kan altså ikke forstå, at staten på én gang hjælper og politianmelder Uber.
Henning Hyllested, transportordfører, Enhedslisten

Den udmelding har dog ikke været nok til at stille Henning Hyllested fra Enhedslisten tilfreds. 

- Almindelige mennesker og taxichauffører kan altså ikke forstå, at staten på én gang hjælper og politianmelder Uber. Det er jo ikke bare i Danmark, at de er politianmeldt. Alverdens steder render de i ind i bøder, sagsanlæg og forbud. Alarmklokkerne ringer i hele verden, og det bør de sgu også gøre i Udenrigsministeriet, mener Henning Hyllested.  

Ifølge Uber selv kører 1.700 personer for Uber i Storkøbenhavn. Indtil videre er 40 af dem sigtet for piratkørsel, oplyser Københavns Politi til Avisen.dk. 6 af de 40 chauffører var for byretten tirsdag denne uge. Sagerne forventes dog først afsluttet den 17. juni. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.