Efter Samuelsens ultimatum: Thulesen Dahl rækker hånden ud til Mette F.

DF er klar til at vende ryggen til blå blok og i stedet søge samarbejde om 2025-planen i en ny alliance med både Venstre og Socialdemokraterne .
Kristian Thulesen Dahl (DF) bejler til Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en ny politisk alliance
Kristian Thulesen Dahl (DF) bejler til Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en ny politisk alliance Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er klar til at gå helt nye veje for at slippe udenom ultimative krav. Det sker efter, at Anders Samuelsen har slået fast, at han vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten sænkes med fem procentpoint - også for de mest velhavende.

I stedet ønsker Kristian Thulesen Dahl at sætte sig sammen med formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen, når 2025-planen og andre store aftaler skal forhandles på plads.

Det siger DF-formanden i et interview med Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

- Både i forhold til Liberal Alliances ageren med topskattekravet, men også fordi Socialdemokraterne siger, at de nærmer sig os på udlændingeområdet, så er der vel nogle partier på Christiansborg, der burde kunne finde hinanden på en ny måde, siger Kristian Thulesen Dahl.

Starten på nybrud i dansk politik

DF-formanden peger på, at brede politiske aftaler mellem de tre største partier i dansk politik - S, DF og V - vil have en solid vælgeropbakning i ryggen og skabe tryghed om den politiske kurs i mange år fremover. 

- I virkeligheden ser jeg den politiske situation som noget, der kan være starten til et spændende nybrud i dansk politik, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

Han tror, at mange danskere tørster efter at komme væk fra hele bloktænkningen, hvor man inddeler Christiansborg i rød og blå blok.

- Folk stemmer på partier, som, de ikke føler, er bundet sammen på den måde. Men hvornår tager vi konsekvensen af det her på Christiansborg? Det synes jeg kunne være spændende.

Kristian Thulesen Dahl ved godt, at en sådan håndsrækning til Mette Frederiksen tidligere er blevet returneret med et spørgsmål om, hvorfor han så ikke bare peger på hende som statsminister.

- Men hvorfor skal det altid starte og slutte med en diskussion om, hvem der sidder på en taburet. Hvorfor kan det ikke starte med en diskussion om de politiske ting? Det er jo det, der er det vigtige, siger Kristian Thulesen Dahl.

Vil smede mens jernet er varmt 

DF-formanden har været tilbage i arkiverne for at finde det første eksempel frem på, at Dansk Folkeparti har rakt hånden frem til Socialdemokraterne med et ønske om mere samarbejde.

Det skete helt tilbage i 2003, og nu er tiden kommet til at teste, om den nye generation af socialdemokrater med Mette Frederiksen i spidsen er parat til et tættere samarbejde.

- Hvis Socialdemokraterne vil forfølge det spor, de har lagt sig ind på, så skal det jo være sammen med os andre, siger Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

- Det kan godt være, at man fokuserer meget på selve 2025-planen og på spillet omkring det i blokkene, men det spændende er, om “balladen” omkring det, kan blive et nybrud, der gør, at partier, som måske ikke har talt så meget sammen og været så tætte før, kan finde sammen om nogle af de her ting om, hvordan Danmark kommer videre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.