Efter sag om dødsmedicin: Sosu'erne er dygtige nok

Sosu-assistenter er kompetente til at håndtere medicinering, fastslår deres fagforbund FOA i kølvandet på sagen om uagtsomt manddrab på en 88-årig mand.
Én tragisk sag bør ikke give anledning til at betvivle sosu'ernes faglige kompetencer, lyder det fra FOA i kølvandet på sagen fra Aarhus. Her er to sosu-assistenter tiltalt for uagtsomt manddrab på en 88-årig mand.
Én tragisk sag bør ikke give anledning til at betvivle sosu'ernes faglige kompetencer, lyder det fra FOA i kølvandet på sagen fra Aarhus. Her er to sosu-assistenter tiltalt for uagtsomt manddrab på en 88-årig mand. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix

Sagen om to sosu-assistenter, der er tiltalt for uagtsomt manddrab på en 88-årig mand, bør ikke give anledning til at så tvivl om, sosu'ernes faglige kompetencer.

Det siger Karen Stæhr, formand for FOA's social- og sundhedssektor til Avisen.dk.

De to sosu-assistenter fra Aarhus medicinerede i juli 2013 en 88-årig plejehjemsbeboer ved at sprøjte knuste piller blandet med saltvand direkte ind i mandens blodåre.

En fatal handling, der kostede den 88-årige livet.

De to kvinder er i dag i vidneskranken i retten i Aarhus.

Men sagen siger altså intet om de faglige kompetencer hos de tusindvis af sosu-assistenter, der hver dag passer danskerne, fastslår Karen Stæhr.

- At to sosu-assistenter har fejlet er ikke lig med, at alle sosu-assistenter ikke er kvalificerede til at håndtere medicinering, siger hun.

Der bliver holdt øje med uddannelsen

Uddannelsen til Sosu-assistent kvalificerer fuldt ud til at give medicin, fastslår Karen Stæhr.

- De er kompetente nok til give medicin. Både i pilleform og via indsprøjtning. De er uddannet til det.

Hun tilføjer dog, at sosu-assistenterne ikke har faglig kompetence til at give det via drop i blodåren, som det altså skete i sagen fra Aarhus. Det må de kun gøre efter ordre fra en læge.

Sosu-assistentuddannelsen er helt opdateret i forhold til de ansvarsområder, der må være ude på arbejdsmarkedet, siger Karen Stæhr og peger på, at der hele tiden bliver tjekket op på, at uddannelsen matcher arbejdsopgaverne.

- Så det er helt urimeligt, at anklage sosu-assistenterne for ikke at være kvalificerede nok til deres arbejde. For det passer simpelhen ikke, siger Karen Stæhr.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.