Efter ny økonomiaftale: Plan for bosteder er klar til august

Der vil komme en konkret plan for de socialpsykiatriske bosteder til august, har regeringen nu aftale med Danske Regioner.
Foto: Scanpix/arkiv

Regeringen er i dag blevet enige om en økonomiaftale med Danske Regioner.

Som et led i aftalen er parterne blevet enige om, at der er behov for at forebygge vold på socialpsykiatriske bosteder. Det skriver Social- og indenrigsministeriet i en pressemeddelelse. 

I august vil man derfor fremlægge konkrete tiltag, der skal skabe trygge rammer for både personale og beboere på bostederne.

- I regeringen er vi fuldt ud klar over, at der skal gøres noget i en fart, så medarbejderne på de socialpsykiatriske bosteder oplever, at det er trygt at gå på arbejde, samtidig med at vi sikrer, at beboere med svære sindslidelser og misbrugsproblemer får den hjælp og behandling, de har brug for, siger sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

Vil oprette task force

Aftalen kommer, efter sosu-assistenten Vivi Nielsen i marts blev stukket ned af en psykotisk beboer. Vivi Nielsens kolleger har efterfølgende forsøgt at råbe politikerne op og gøre opmærksom på de massive problemer på Lindegården og landets øvrige bosteder. Noget som Avisen.dk har i afdækket i en række artikler.

Som led i økonomiaftalerne er regeringen også blevet enige med Danske Regioner og KL om, at der skal etableres en task force, der kan understøtte bostederne i deres arbejde med at forebygge voldsepisoder.

- Vold og trusler om vold på botilbud er en meget alvorlig, men også kompliceret problemstilling, som kræver, at både kommuner, regioner og regeringen står sammen om at finde de rigtige løsninger. Jeg er tilfreds med, at alle parter forpligter sig til at undersøge mulige tiltag. Det gælder også nye tilbudsformer, siger Social- og indenrigsminister Karen Ellemann, der har drøftelser med sagen med KL.

Forud for økonomiforhandlingerne har Karen Ellemann sammen med sundhedsminister Sophie Løhde den seneste måneds tid haft møder med blandt andre repræsentanter for FOA, Dansk Sygeplejeråd, Socialrådgiverne, Socialpædagogerne, Københavns Kommune, KL og Danske Regioner. Her har flere af aktørerne blandt andet peget på, at det vil være relevant at skabe botilbud for den særlige gruppe af beboere, som – udover at være svært sindslidende – har alvorlige misbrugsproblemer og en truende og voldsom adfærd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.