Efter Mallorca-tur: Prins Henrik dropper Folketingets åbning

Prins Henrik interesserer sig for kunst og kultur. Og ikke politik, siger kongehus-ekspert.
I år åbner Folketinget uden prins Henriks tilstedeværelse. Det fremgår af den kongelige kalender. Billedet her er fra åbningen i 2012.
I år åbner Folketinget uden prins Henriks tilstedeværelse. Det fremgår af den kongelige kalender. Billedet her er fra åbningen i 2012. Foto: Nils Meilvang/Scanpix/arkiv

Traditionen tro åbner Folketinget klokken 12.00 den første tirsdag i oktober.

Og traditionen tro, dukker en række medlemmer af kongehuset op i kongelogen for at overvære blandt andet statsministerens åbningstale.

Men ifølge kongehusets kalender bliver det i år uden prins Henriks deltagelse. Han har i stedet brugt tid og kræfter på en anden åbning. På Mallorca indviede han således i sidste weekend en udstilling med sine egne skulpturer på Centro Cultural Andratx - et galleri der tilhører vennerne Patricia og Jacob Asbæk.

Prins Henrik fortsætter således sin enegang i sit pensionistliv, hvor han siden årsskiftet har 'droslet ned' på de royale pligter.

- Prins Henrik går til de arrangementer, han lyst til. Det er de ting, han interesserer sig for, og som har med hans fritidsinteresser at gøre. Og så dropper han de arrangementer, som ikke er interessante. Og det er eksempelvis Folketingets åbning, siger lektor i historie, Lars Hovbakke Sørensen, til Avisen.dk.

Prinsen vil have kunst og kultur

Lars Hovbakke Sørensen peger på, at prins Henrik allerede har været med til Folketingets åbning mange gange og derfor ikke synes, det er så spændende og interessant længere.

- Han er jo meget interesseret i kunst og kultur og foretrækker arrangementer, der har med det at gøre frem for politiske arrangementer. Han synes, han kan vælge og vrage.

Desuden kan prins Henriks alder også spille ind, påpeger Lars Hovbakke Sørensen. Det kan betyde, at han ikke kan klare både Mallorca-tur og Folketingets åbning.

- Han er oppe i årene, og så kan man ikke overkomme så meget som tidligere. Men det er dog mere et udtryk for, at han ikke har lyst til at deltage i de officielle arrangementer, som han tidligere har set som en pligt.

Ikke den mest populære prins

Prins Henriks beslutning vil givetvis splitte danskerne, spår historikeren:

- Der er mange meningsmålinger, der peger på, at han ikke er den mest populære i kongehuset. Men det er altid sådan med prins Henrik, at nogen synes, det er i orden, mens andre mener, at han absolut ikke gør det godt. Han deler befolkningen, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er ikke første gang, at prins Henrik tydeligt viser, at han helt selv vælger, hvilke arrangementer han vil gå til.

Senest har dronning Margrethe søndag deltaget alene ved en festgudstjeneste i forbindelse med genåbningen af slotskirken i Wittenberg i Tyskland.

Dronning Margrethe måtte i april tage alene af sted for at fejre sin fætter Kong Gustavs 70 års fødselsdag. Prins Henrik havde valgt en tre-timers reception for Ordenshistorisk Selskabs 50 års jubilæum på Kastellet i København.

Den nu 82-årige prins Henrik fejrede desuden sin fødselsdag på vinslottet Château de Caix i Frankrig i juni med familie og venner, men uden dronning Margrethe.

Avisen.dk har været i kontakt med kongehuset, der dog ikke var i stand til at besvare Avisen.dk’s henvendelse søndag.


Prins Henrik deltager ikke i Folketingets åbning. Det gør til gengæld dronningen Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte. Foto: Keld Navntoft/Scanpix/arkiv

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.