Efter kontanthjælpsloftet: Flere søger akut hjælp til gæld

Gældsrådgivninger melder om flere henvendelser efter kontanthjælpsloftet, men de har svært ved at skære i folks i forvejen skrabede budgetter.
Foto: Scanpix/Iris

Det er svært at få råd til både husleje, mad og afbetaling af gæld, hvis man er ramt af kontanthjælpsloftet.

Det bekræfter landets fem frivillige gældsrådgivningsorganisationer, som Avisen.dk har været i kontakt med. Gældsrådgivningerne siger entydigt, at de har fået flere henvendelser på grund af kontanthjælpsloftet.

- Vi har klart fået flere henvendelser end normalt. Problemet er bare, at det er begrænset, hvad vores frivillige rådgivere kan gøre, da disse menneskers budgetter i forvejen er barberet fuldstændig ned, siger udviklingskonsulent hos KFUM's Sociale Arbejdes gældsrådgivning “På Fode Igen”, June Crondahl.

Det samme oplever socialrådgiver og rådgivningschef hos Settlementets gældsrådgivning, Eva Tetzlaff.

- Kontanthjælpsloftet har givet en række konkrete henvendelser fra folk, som ikke længere kan få økonomien til at hænge sammen, siger Eva Tetzlaff.

Hos Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning har man også oplevet en stigning i antallet af henvendelser efter kontanthjælpsloftet trådte i kraft den 1. oktober.

- Vi har oplevet flere henvendelser i oktober end de foregående måneder og forventer, at det vil fortsætte med at stige i den kommende tid, siger Frederik Giese, projektchef for gældsrådgivningen hos Forbrugerrådet Tænk.

Svært at skære flere udgifter fra 

Gældsrådgivningerne kan hjælpe folk med at få et overblik over deres økonomi og give rådgivning om, hvor der kan spares. Problemet er bare, at der for manges vedkommende ikke kan spares mere.

- Folk, som er ramt af kontanthjælpsloftet, har generelt ikke overflødige udgifter i deres økonomi, som der kan skæres i. For at de har råd til det mest basale som husleje og mad, kan vi blive nødt til at rådgive folk om, at de må sætte deres afdrag på lån i bero, fordi der ikke er råd til det, siger June Crondahl.

Det samme oplever rådgiverne hos Settlementets gældsrådgivning.

- Vi kommer hurtigt til kort, når vi prøver at rådgive. Det er enormt frustrerende, at vi ikke kan komme med en løsning, som vil forbedre deres situation. Vi kan ikke trylle deres gæld væk, så nogle gange er vores bedste råd, at de får sat deres aftaler hos kreditorer i bero, så der trods alt er råd til at betale husleje, varme, el og mad, siger Eva Tetzlaff.

Hun fastslår dog, at den løsning mest skal ses som brandslukning, fordi det på lang sigt vil gøre gælden større, når der løber renter på.

Bliver værre med tiden

Hos Den Sociale Retshjælps gældsrådgivning er man også begyndt at modtage konkrete henvendelser fra borgere, der er blevet ramt af loftet. De forventer dog først, at de kan se det fulde omfang af de nye kontanthjælpsregler om et par måneder.     

- Det bliver måske værre med tiden, når borgerne begynder at erkende, at det ikke kan løbe rundt for dem. Vi oplever ofte, at borgerne først henvender sig, når det hele er tæt på at ramle eller er ramlet sammen for dem, siger leder af gældsrådgivningen hos Den Sociale Retshjælp, Morten K. Wind.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd konkluderede i forrige måned, at mere end tre ud af fire, som er i høj risiko for at blive ramt af kontanthjælpsloftet, har gæld. I gennemsnit skylder kontanthjælpsmodtagerne mere end 130.000 kroner.

- Kontanthjælpsloftet vil sætte mange kontanthjælpsmodtagere i en så svær økonomisk situation, at de har ikke nogen reel chance for at betale af på deres gæld. Jeg er bange for, at de havner i en negativ gældsspiral, siger Emilie Agner Damm, analytiker hos Arbejderbevægelses Erhvervsråd.

Frelsens Hærs gældsrådgivning skriver til Avisen.dk, at de er meget bekymrede for udviklingen, og at de er overbeviste om, at kontanthjælpsloftet vil skubbe flere ud i en lovgivningsbestemt fattigdom.

Her kan du få gratis gældsrådgivning
  • Forbrugerrådet Tænk
  • Settlementet
  • Den Sociale Retshjælps Gældsrådgivning
  • KFUM's sociale arbejdes gældsrådgivning
  • Frelsens Hærs gældsrådgivning
UDVID

Her kan du få gratis gældsrådgivning
  • Forbrugerrådet Tænk
  • Settlementet
  • Den Sociale Retshjælps Gældsrådgivning
  • KFUM's sociale arbejdes gældsrådgivning
  • Frelsens Hærs gældsrådgivning

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.