Vold på jobbet

Efter knivdrab: Sikkerheden på Ringbo var for dårlig

Ansatte på bostedet Ringbo fik ikke den bistand, de havde krav på, lyder det fra Arbejdsmiljøklagenævnet
Køkkenknive var frit tilgængelige for beboerne på Ringbo, hvor en ansat døde efter at være blevet knivstukket af en beboer, lyder det fra Arbejdstilsynet, der også har indstillet kommunen til en bøde.
Køkkenknive var frit tilgængelige for beboerne på Ringbo, hvor en ansat døde efter at være blevet knivstukket af en beboer, lyder det fra Arbejdstilsynet, der også har indstillet kommunen til en bøde. FOTO: www.colourbox.dk

Sikkerheden for de ansatte på bosted Ringbo var for dårlig, og vold og trusler mod ansatte kunne forebygges, slår Arbejdsmiljøklagenævnet nu fast.

Det sker efter Københavns Kommune klagede over tre strakspåbud, som Arbejdstilsynet gav efter et knivdrab på en sosu-assistent på det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd, som hører under Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Men den klage afviser klagenævnet.

Det viser en afgørelse, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

Det var blandt andet et problem, at køkkenknive var frit tilgængelige for beboerne. Derfor skulle adgangen til knive reduceres, lød det fra Arbejdstilsynet, der også har indstillet kommunen til en bøde for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Formand for FOA Dennis Kristensen er godt tilfreds med afgørelsen, fordi den understreger, at arbejdsmiljøloven ikke kan blive sat til side.

”Det er vigtigt, når vi arbejder med udsatte grupper som psykisk syge, at deres liv og frihed har en stor prioritet. Men det kan aldrig være sådan, at hensynet til beboeren trumfer personalets sikkerhed,” siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Han er uforstående for, hvorfor Københavns Kommune i første omgang klagede over Arbejdstilsynets strakspåbud.

”Antallet af situationer med trusler og vold mod ansatte er steget de sidste år, så det må aldrig blive en diskussion om lovgivninger. De ansatte skal have en vished om, at når de udfører et stykke arbejde, så kommer de hjem i et stykke,” siger Dennis Kristensen.

Københavns Kommune er stadig uforstående overfor de tre strakspåbud.

"Vi tager naturligvis Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse til efterretning. Men vi er stadig uforstående overfor afgørelsen, og finder det ærgerligt at helt uforudsigelige og tragiske hændelser, som drabene på Saxenhøj og Ringbo, skal ende i bøder. Det giver ikke mening, når man ikke har kunnet forudse eller forhindre drabene,” siger chef for Socialforvaltningen Anette Laigaard i en pressemeddelelse.

Hun er dog glad for, at Arbejdstilsynet har nedsat et rejsehold, der skal specialisere sig i social- og psykiatriområdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.