Efter klager over dyr skolestart: "Må da spare op af børnetilskuddet"

Har udsatte familier grund til økonomisk bekymring op til skolestart? Det spørgsmål deler Avisen.dk's læsere.
Der er langt fra enighed blandt læserne om, hvorvidt det er synd, at nogle synes, det er dyrt at købe nye skoletasker.
Der er langt fra enighed blandt læserne om, hvorvidt det er synd, at nogle synes, det er dyrt at købe nye skoletasker. Foto: Scanpix

Skolestart lægger pres på enlige mødre, pressede familier og børn anbragt uden for familien, skriver Avisen.dk i dag. Det bekymrer nemlig flere familier, at det er blevet dyrt at købe skoletasker, penalhuse og bærbare computere, oplever Mødrehjælpen.

Blandt Avisen.dk’s læsere er der stor uenighed om, hvorvidt det er synd for de familier, hvor der hverken er råd til ipads eller nye tuscher.

Christina er en af dem, der ikke forstår, hvorfor skoleindkøbene bekymrer nogle.

"Mange i arbejde har da heller ikke råd til at give 700 kroner gange, hvor mange børn man nu har, til nye tasker. Så må man købe brugt, eller bruge skoletasken fra sidste år. Og så samtidig prise sig lykkelig over, at vi i Danmark har gratis skolegang for alle, ligegyldigt hvad ens mor og far tjener."

"Lær at spar op"

Ifølge Mødrehjælpen er der oftest enlige forældre på kontanthjælp, der slås med skoleudgifterne. Og selvom skolestarten har været en kendt udgift i årevis, er opsparing meget vanskelig i de familier.

Men det giver slet ikke mening, skriver Inga.

"Det kan da ikke komme bag familierne, at deres barn skal starte i skole , så må de da have sparet op af børnetilskudet. Jeg hører kun piv piv hele tiden , tag jer sammen og gå eventuelt på Den Blå Avis og køb en skoletaske så."

Børnene er hårdt ramt

Der er dog også læsere, der har medlidenhed med de familier, hvor det er svært at få pengene til at række til skoletingene.

"Der kan blive set ned på børn, der ikke har meget, ikke er i det nyeste tøj, ikke har kæmpe madpakker med, og så er der det, at børnene kan have det rigtig skidt med det. Især over for dem, der har det hele i orden," skriver Conni.

Den holdning deler Monika.

"Det handler jo ikke om en skoletaske i ny og næ. Det drejer sig om tøj, støvler, møbler, køkkenting, mad, alt," skriver hun.

Genbrugsguld  

Flere af læserne mener, det er en smart løsning, at de klemte familier handler ind i genbrugsbutikker. Det har flere læsere selv gode erfaringer med – blandt andre Mirza: 

"Mine børn har altid haft tasker, der er brugbare, og billige penalhuse, indholdet købes når der er tilbud, bogbind er til tider aviser og fine dekorationer og tegninger. Og børnene synes, det er sjovt og dejligt anderledes. Vores skoletasker er genbrug, så det er slet ikke så dyrt."

Hvorfor må nogle børn nøjes? 

Men ifølge Bitten og mange andre læsere, kan det være sin sag at finde ordentlige ting i genbrug.

"Et forskelligt udvalg finder du altså ikke i en genbrug, uanset hvor meget den borgerlige fløj synger for, at de ledige og de syges børn må nøjes. De fleste skoler har iøvrigt krav om, at forældre køber enten iPads eller pc," skriver Bitten.

Alle bør vise omtanke  

Psykolog og medlem af Børnerådet, Annette Due Madsen, mener at både vel- og mindrebemidlede kan gøre meget for at flytte børns fokus fra ting over til værdier, der ikke handler om penge. Blandt andet ved at købe skoletasker i genbrugsforretninger.

Den udmelding falder ikke i god jord hos Emilie.

"Så fordi nogen ikke har råd, så må ingen af børnene få en fin ny skoletaske? Hold da op et snævert menneskesyn," skriver hun.

Deltag selv i debatten nedenfor.

Facebookdebat

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.