Efter et år ved magten: Danskerne dumper Løkkes indsats for ledige og udsatte

Regering har svigtet ledige og udsatte, vurderer flertal af vælgere i en undersøgelse. Det skyldes regeringens manglende fokus på svage, påpeger politisk kommentator.
Det giver Løkke-regeringen et imageproblem, at mange er vrede over indsatsen for ledige og udsatte, forklarer professor.  
Det giver Løkke-regeringen et imageproblem, at mange er vrede over indsatsen for ledige og udsatte, forklarer professor.   Foto: Scanpix

Regeringen dumper med et brag, når det handler om at skabe tryghed for ledige og udsatte. 

Sådan lyder dommen fra befolkningen på dagen, hvor Løkke-regeringen fejrer sit 1 års jubilæum.

28. juni er det præcis ét år siden, Venstre-bossen præsenterede sit nye minister-hold. I den anledning har Analyse Danmark for Ugebrevet A4/Avisen.dk spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen. De adspurgte er blevet bedt om at vurdere, hvordan Løkke og Co. har klaret skærene det første år på en række politik-områder.

Danskerne har givet karakterer efter 7-trins-skalaen, og når det gælder området 'Økonomisk tryghed for ledige og udsatte', ser det sløjt ud. Det er blevet til en gennemsnitskarakter på sølle 1,8 - hvilket er lig med 'ikke bestået'.

Udover at være dumpekarakter er det den laveste af alle de seks politikområder, der er spurgt til. Samtidig er området det eneste, hvor regeringen ligger under 02 og dermed dumper.

Intet fokus på ledige   

Lussingen til regeringen er et udtryk for en ganske ædruelig vurdering fra vælgernes side, mener politisk kommentator Henrik Qvortrup.  

- Regeringen har haft sit interessefokus andre steder. Vi har snakket udlændingepolitik, så det stod ud af ørene. Men det er vanskeligt på stående fod at komme i tanke om, at regeringen har markedsført sig på at arbejde for de svageste, udstødte og ledige, siger han til Avisen.dk.

Højredrejning

Løkke-regeringens indsats over for ledige og udsatte har været mere radikaliseret, end det var tilfældet med den tidligere regering under Helle Thorning-Schmidt (S).

Det mener Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Ifølge ham skyldes det, at Helle Thorning-Schmidt i grove træk overtog VK-regeringens politik.

- Så det er en naturlig reaktion, at de borgerlige så må rykke længere til højre. Der er sket en 'selvradikalisering,' siger han.

Selv de blå trækker på næsen

Selv for en del borgerlige vælgere har kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen været hård kost, påpeger Jørgen Goul Andersen.

- Det er den første regering, der eksplicit har talt om at foretage sociale besparelser for at finansiere skattelettelser, siger han.

Dykker man ned i undersøgelsens tal, kan man se, at mange blå vælgere - dem der ved sidste valg satte kryds ved LA, Konservative eller Venstre - tildeler regeringens politik for økonomisk tryghed for ledige og udsatte lidt højere karakter end de røde vælgere. Men stadig er tallet lavt - på mellem 4,6 og 5,3 i snit. Dansk Folkepartis vælgere er endnu lavere i karakter-givningen.

At også de blå vælgere holder igen, giver et grundlæggende imageproblem for regeringen, pointerer Jørgen Goul Andersen. I det hele taget gavner dumpekarakteren ikke regeringens overlevelseschancer, påpeger han.

Heller ikke politisk kommentator Henrik Qvortrup mener, at regeringen bør tage for let på dumpekarakteren.

- Lige præcis den her vælgergruppe er også afgørende for, hvem der sidder i regeringen, men man skal ikke se bort fra, at der også er en kæmpe gruppe, der synes, at ledige er dovne og bare må til at tage sig sammen, siger han.

Om undersøgelsen

Analyse Danmark har gennemført en undersøgelse for Ugebrevet A4/Avisen.dk blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen på 1.000 personer. 

Undersøgelsen er foretaget i perioden fra d. 2. juni 2016 til d. 6. juni 2016.  

Data er vægtet på køn, alder og region i hht. Danmarks Statistiks fordelinger. Derudover er der vægtet i forhold til Folketingsvalget i 2015

De adspurgte er blevet bedt om at give hver enkelt minister en karakter ud fra syv-trins-skalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker.

Derudover har de adspurgte bedømt, hvordan Venstre-regeringen har klaret sig sit første år på en række politikområder.

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.