Efter bosted-afsløringer: 14.000 kræver flere pladser til psykisk syge

I løbet af fem dage har 14.000 danskere skrevet under på et krav om flere sengepladser i psykiatrien og flere hænder på bostederne. I dag skal både indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) mødes med faggrupperne.
"Det er fantastisk med over 14.000 underskrifter på så kort tid. Folk anerkender, at det her er et problem," siger socialpædagog Mia Kristina Hansen.
"Det er fantastisk med over 14.000 underskrifter på så kort tid. Folk anerkender, at det her er et problem," siger socialpædagog Mia Kristina Hansen. Foto: Privatfoto

Mia Kristina Hansen er socialpædagog og mistede i marts sin kollega Vivi, der blev slået ihjel af en psykisk syg beboer på bostedet Lindegården. En beboer, som burde have været indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis man spørger Mia og hendes kolleger. Men der er bare ikke pladser nok.

Derfor har de lavet en underskriftindsamling for at lægge pres på politikerne. På fem dage har 14.000 danskere skrevet under på et ønske om flere sengepladser i psykiatrien og flere hænder i socialpsykiatrien.

Underskrifterne er trykt i dagens udgave af Metro Xpress, for i dag mødes indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) med FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne for at drøfte problemet.

Avisen.dk kunne i sidste uge afsløre, at flere af landets socialpsykiatriske bosteder er præget af hård vold og trusler mod personalet.

Mia Kristina Hansen fortæller, at underskrifterne giver fornyet energi til kampen for bedre vilkår.

- Det er fantastisk med over 14.000 underskrifter på så kort tid. Folk anerkender, at det her er et problem. Lige nu sidder vi til fagligt møde, og alle er super glade for den opbakning, vi har fået. Det giver os lysten til at fortsætte kampen, siger Mia Kristina Hansen til Avisen.dk.

Personlige fortællinger

I indsamlingen beskriver socialpædagogerne fra Lindegården blandt andet problemet sådan her:

"På Lindegården har vi eksempelvis en gruppe på cirka 10 beboere, der er for syge til at være i et kommunalt tilbud som vores. De burde være indlagt i den regionale psykiatri, men der er ikke plads. Derfor må vi tage os af dem, selvom de er til fare for både dem selv og de andre beboere."

Mia Kristina Hansen fortæller, at det ikke bare er underskrifter, de modtager fra danskerne. Det vælter også ind med emails fra danskere, som gerne vil fortælle deres personlige oplevelse.

- Jeg får mails, hvor folk åbner og fortæller. Det er jeg dybt taknemmelig og rørt over, at de gør. Det er både personer, der er blevet udsat for et overgreb på deres arbejdsplads, og pårørende til psykisk syge, som fortæller om overgreb og overfald. Det viser tydeligt, at vi simpelthen har brug for en ændring i vores system, siger Mia Kristina Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.