Vold mod sosu'er

Efter afsløringer af sosu-vold: Nu skal minister stå skoleret

Efter Avisen.dk har bragt historier om vold på plejehjem, hvor frustrerede demente slår og spytter på de ansatte, vil S nu have sundhedsministeren i samråd. SF bakker op om kritikken.
Historierne om vold på plejehjem, som Avisen.dk har bragt, har fået Socialdemokratiers ældreordfører Astrid Krag til at indkalde sundhedsministeren til samråd.
Historierne om vold på plejehjem, som Avisen.dk har bragt, har fået Socialdemokratiers ældreordfører Astrid Krag til at indkalde sundhedsministeren til samråd. Scanpix: Olafur Steinar Gestsson/Torkild Adsersen

Slag, spark og trusler er hverdag på mange plejehjem og i hjemmeplejen i Danmark.

Det viser en kortlægning af data fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har lavet. 34 gange har de opdaget problemer med vold på plejehjem og i hjemmeplejen i løbet af 2015 og 2016. Mange voldstilfælde sker i arbejdet med demente.

Det får Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag til kræve sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd.

- Vi har brug for en status over det her problem. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal være afhængige af journalisters arbejde for at få indblik i, at forholdene er så kritisable, siger Astrid Krag.

Hun bliver bakket op af ældreordfører i SF Kirsten Normann Andersen. Hun undrer sig over, at regeringen ikke har bedre normering med i den handlingsplan om demens, som lige nu er ved at blive lavet.

- Der skal mere og veluddannet personale til. Det er nødvendigt, hvis man skal gøre de demente trygge og undgå, at de bliver frustrerede og reagerer voldeligt. Men det springer regeringen over i deres handlingsplan, siger Kirsten Normann Andersen.

Regeringen øremærker 470 millioner

Ifølge sundhedsministeren indeholder demenshandlingsplanen de tiltag, der er nødvendige for at skabe trygge forhold på landets plejehjem.

 - I regeringen mener vi, at der er behov for at løfte kvaliteten i indsatsen over for mennesker med demens, og derfor har vi også for nylig præsenteret vores udspil til en ny national demenshandlingsplan, som der er øremærket 470 mio. kr. til, skriver sundhedsminister Sophie Løhde i en mail til Avisen.dk.

Her vil man bl.a. blive bedre til at diagnosticere demens tidligt, nedbringe brugen af medicin og gøre alle kommuner demensvenlige.

- Med demenshandlingsplanen lægger vi bl.a. op til, at der skal indrettes flere demensvenlige boliger, og at medarbejdere, der arbejder med mennesker med demens, skal have løftet deres faglige kompetencer, så de bl.a. bliver bedre rustet til at håndtere situationer med udadreagerende beboere, skriver sundhedsministeren.

"Den eneste løsning er nok fast personale"

Men det mener oppositionen ikke er godt nok. Her savner man, at mere personale er en del af handlingsplanen. 

- Den eneste løsning er nok fast personale, som kender de demente godt. I takt med, at der kommer flere og flere ældre, er der også behov for mere personale. Men her følger budgetterne ikke med. Derfor går vi ind for et nedskæringsstop i ældreplejen, siger Kirsten Normann Andersen fra SF.

Hos Socialdemokratiet savner man også, at forebyggelse af vold gennem er en del af handlingsplanen. Både for plejepersonalet og de ældres skyld.

- Jeg har talt med steder, der har nedbragt volden. Her arbejder man med en anden tilgang, hvor man uden brug af magt og medicin løser problemet. Men det kræver mere personale, siger Astrid Krag.

For at finansiere en bedre normering mener både S og SF, at man skal droppe topskattelettelserne og gøre op med kommunernes stramme økonomi.

- Det handler om prioriteringer. Dem, der betaler topskat, har også forældre, der har brug for en ordentlig ældrepleje, siger Kirsten Normann Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.