Efter afsløring: Lovgivningen er fuldstændig absurd og ulogisk

I dag har Avisen.dk afsløret, at man på integrationsydelse kan få mere udbetalt end på kontanthjælp. Det fremkalder skarpe reaktioner.
Når man kan modtage mere i integrationsydelse end på kontanthjælp, er det ifølge Kirsten Ketscher og Majbrit Berlau et tegn på, at lovgivningen er blevet for kompleks.
Når man kan modtage mere i integrationsydelse end på kontanthjælp, er det ifølge Kirsten Ketscher og Majbrit Berlau et tegn på, at lovgivningen er blevet for kompleks. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix og UiO

En enlig mor kan på integrationsydelse få 5.700 kroner mere om året, hvis hun er på integrationsydelse i stedet for kontanthjælp. Det afslører Avisen.dk i dag.

Situationen er opstået, fordi dansktillægget på 1.517 kroner om måneden, som man kan få udbetalt, hvis man består danskprøve 2, ikke er omfattet af kontanthjælpsloftet. 

Ifølge professor i socialret Kirsten Ketscher er det ikke blot et problem, fordi det muligvis er diskrimination af etniske danskere, der får en lavere ydelse, fordi de ikke har boet i udlandet. 

- Eksemplet tjener bare til at illustrere, hvor absurd den lovgivning er. Der er ingen sammenhæng, mellem de virkemidler man bruger, og de resultater man gerne vil opnå, siger Kirsten Ketscher til Avisen.dk.

Da integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede integrationsydelsen, fortalte hun nemlig at ved at placere folk på en lavere takst end kontanthjælp, vil nytilkomne i endnu højere grad være motiveret til at arbejde og være selvforsørgende.

Med Avisen.dk's afsløring mener Kirsten Ketscher dog, at den logik går fuldstændig fløjten. 

Ministerierne har mistet overblikket

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau ser det som et tegn på, at ministerierne endnu en gang ikke har samarbejdet.

- Det tyder på, at ministerierne ikke taler sammen. Det er naturligvis en barsk kritik, men det vil ikke være første gang i verdenshistorien, at det sker, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.

Dag for dag bliver reglerne på socialområdet mere og mere komplekse, og når der går kuk i dem, er det endegyldigt borgerne, som betaler prisen, siger formanden.

- Vi synes efterhånden, at reglerne særligt for borgerne er blevet dybt forvirrende. Vi oplever også ofte, at de interne logikker mellem ydelserne ikke stemmer overens, siger Majbrit Berlau.

I stedet for flere regler, der rammer borgerne på pengepungen, søger Majbrit Berlau "intelligente løsninger". Hun så gerne, at politikerne fokuserede på at hjælpe borgerne og få dem i arbejde i stedet for at føre "symbolpolitik" fra Christiansborg.

- Et mere relevant spørgsmål end, hvorvidt den ene får mere udbetalt end den anden, ville være; hjælper det her overhovedet borgerne? Det ville være brugbart, hvis de spurgte sig selv om det inde på Christiansborg. For ellers har man jo bare opbygget et utrolig komplekst ydelsessystem, der rammer helt ved siden af, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.