Efter 70 timers arbejdsuger: 39-årig håndværker får erstatning

En håndværker fik et sammenbrud, efter han i en periode havde arbejdet op til 72 timer om ugen.
Mange i for eksempel byggeriet har lange arbejdsdage og arbejdsuger. Men af sundhedshensyn har EU fastsat en øverste grænse på 48 timer.
Mange i for eksempel byggeriet har lange arbejdsdage og arbejdsuger. Men af sundhedshensyn har EU fastsat en øverste grænse på 48 timer. Foto: Scanpix arkiv

Lang arbejdstid kan give hjertesygdomme og andre lidelser. Men ekstremt mange timer på jobbet kan også gå ud over psyken. En håndværker fik et sammenbrud, efter han i en periode havde arbejdet op til 72 timer om ugen.

Det skriver Fagbladet 3F.

Dermed sluttede hans arbejdsliv. Han plages i dag af blandt andet depression og angst. Det er i en grad, som handicapper ham.

Nu er det lykkedes ham at få udbetalt penge fra den pensionskasse, som han var medlem af via sit arbejde. Han får 100.000 kr. skattefrit.

Den i dag 39-årige håndværker var ved at gå glip af erstatning. Hans forsikring i pensionskassen var nemlig hørt op.

Det lykkedes ham at overbevise Ankenævnet for Forsikring om, at han var tilstrækkelig syg, inden forsikringen sluttede. Derfor skal pensionskassen betale til sit tidligere medlem.

Manden blev fyret på grund af sygdom. Derefter betalte han i et stykke tid selv til sine forsikringer i pensionsordningen for stadig at holde dem i gang. Men han fik større og større besvær med at betale, fordi hans indkomst var gået ned, og til sidst gav han op.

Det kunne have kostet erstatningen. Men håndværkeren blev reddet på målstregen af en række ældre lægeerklæringer.

Mange i for eksempel byggeriet har lange arbejdsdage og arbejdsuger. Men af sundhedshensyn har EU fastsat en øverste grænse på 48 timer.

Manden i den aktuelle sag arbejdede hele 50 procent mere end EU's maksimum. En del af arbejdet foregik desuden om natten, hvad der kan forstærke presset på helbredet. En speciallæge i arbejdsmedicin skriver i en af erklæringerne således:

"... været udsat for kraftig arbejdsbelastning, som kan have været den udløsende faktor af panikangst og fobisk angst."

En anden læge fortsætter: "... funktionstab vurderes at være betinget af de arbejdsmæssige belastninger."

En stribe undersøgelser peger på, at meget lang arbejdstid svækker helbredet på en række områder. Det kan også give slagtilfælde. Og forskning peger også på, at lange arbejdsdage gør de ansatte mindre produktive.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.