ECB fastholder rente på 0,05 procent

Som forventet piller den europæiske centralbank ikke ved den rekordlave rente denne gang.
Den europæiske centralbank ville ikke røre ved den rekordlave rente på 0,05 procent, lyder udmeldingen
Den europæiske centralbank ville ikke røre ved den rekordlave rente på 0,05 procent, lyder udmeldingen Foto: /free

Den Europæiske Centralbank (ECB) har efter et rentemøde onsdag besluttet at fastholde den såkaldte refinansieringsrente på rekordlave 0,05 procent.

Der var på forhånd ingen forventninger om, at ECB ville pille ved renten, og investorernes fokus var onsdag rettet mod et møde mellem den græske premierminister, Alexis Tsipras, og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker om den græske gældskrise.

- Det var aldrig sandsynligt, at ECB ville meddele nogen ændringer ved mødet i dag. Det er potentielt langt mere interessant, hvad Draghi har at sige om Grækenland, siger Jonathan Loynes, økonom i Capital Economics, med henvisning til ECB-chef Mario Draghi.

Kort efter kom Draghi med en opfordring til, at der indgås en "stærk aftale" med Grækenland for at sikre, at landet bliver i eurozonen og har en bæredygtig økonomi.

- ECB's ledelse ønsker, at Grækenland bliver i euroen. Men der skal være en stærk aftale, og en stærk aftale er en, der giver vækst, der er socialt retfærdig, men som også er finanspolitisk bæredygtig og adresserer de resterende kilder eller faktorer til finansiel ustabilitet i finanssektoren, siger Draghi ifølge Reuters på en pressekonference.

Han ser den græske økonomi som "levedygtig", men under forudsætning af at de rette politiske tiltag og reformer iværksættes i landet.

Draghi tilføjede, at han ikke vil udtale sig om de igangværende forhandlinger med Grækenland.

Senere på dagen mødes den græske premierminister, Alexis Tsipras, med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, for at diskutere en eventuel aftale.

Her vil grækerne blive præsenteret for sidste udspil til en aftale, hvis landet ikke skal misligholde sin gæld på fredag, hvor det skal betale 301 millioner euro til Den Internationale Valutafond (IMF).

Foruden at tale om den uændrede rente og ønsket om en stærk aftale med Grækenland sagde Draghi, at ECB som ventet opreviderer sit inflationsskøn for 2015 til 0,3 procent fra 0,0 procent i marts.

Dog fastholder ECB samtidig inflationsskønnene for 2016 og 2017, hvor inflationen ventes at nå 2 procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.