Ebola-ramt Sierra Leone ophæver udgangsforbud

I et forsøg på at dæmme op for ebola-epidemien indførte Sierra Leone fredag udgangsforbud.
Sundhedsarbejdere i Sierra Leone har som de eneste været udenfor i løbet af weekenden.
Sundhedsarbejdere i Sierra Leone har som de eneste været udenfor i løbet af weekenden. Foto: Michael Duff/AP

Efter tre dages udgangsforbud kan befolkningen i Sierra Leone igen bevæge sig frit omkring. Sundhedsmyndighederne oplyser til Reuters, at udgangsforbuddet for det vestafrikanske lands seks millioner indbyggere ikke bliver forlænget.

Forbuddet blev indført fredag og sluttede søndag ved midnatstid.

De eneste, der havde lov til at gå udenfor, var 28.000 frivillige, der gik fra dør til dør for at finde spor efter ebola og for at instruere folk i, hvordan de undgår sygdommen. Med sig havde de 1,5 millioner stykker håndsæbe for at opmuntre folk til at huske at vaske hænder.

Udgangsforbuddet er det hidtil mest drastiske forsøg på at inddæmme det ebola-udbrud, som alene i Sierra Leone har kostet omkring 600 mennesker livet.

Beslutningen om at forbyde folk i at forlade deres hjem er det hidtil mest drastiske forsøg på at inddæmme epidemien. Og det har være en succes, ifølge Stephen Gaojia, der er leder af det nødhjælpscenter, der står bag den nationale indsats mod ebola.

- Forbuddet bliver ikke forlænget, fordi formålet med indsatsen stort set er opfyldt, siger han.

Myndighederne har registreret 56 nye tilfælde af ebola under udgangsforbuddet. Desuden er 92 lig blevet fjernet fra gader og boliger over hele landet.

Læger uden Grænser har kritiseret, at myndighederne valgte at spærre folk inde i deres huse. Organisationen er bekymret for, at det vil få folk til at skjule mulige tilfælde af ebola og dermed medvirke til at sprede sygdommen endnu mere.

Bortset fra en hændelse lørdag, da et mindre antal personer trodsede forbuddet og angreb en gruppe sundhedsarbejdere, der var i færd med at begrave ofre for ebola, har befolkningen stort set fulgt myndighedernes anvisninger.

I hovedstaden Freetown har gaderne siden fredag ligget øde hen, og ambulancer og politibiler har haft vejbanerne for sig selv.

/ritzau/Reuters


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.