Dyster udsigt efter fem drab: Ansatte på bosteder er stadig i fare

Fem medarbejdere har på fire år mistet livet, mens de passede deres arbejde på bosteder for psykisk syge. Men er sikkerheden forbedret efter de tragiske overfald?
På Saxenhøj bliver der lagt blomster efter et tragisk dobbeltdrab.
På Saxenhøj bliver der lagt blomster efter et tragisk dobbeltdrab. Foto: Scanpix

Personalet på det socialpsykiatriske bosted Lindegården ved Roskilde nægter at afblæse strejken, der begyndte før pinse.

Selvom personalet anerkender, at Københavns Kommune har gjort noget for at forbedre arbejdsforholdene efter drabet på sosu-assistent Vivi Nielsen den 25. marts.

Men det er bare ikke nok.

- Personalet på Center Lindegården ønsker for alt i verden, at kunne genoptage vores arbejde, men det bliver ikke med liv og helbred som indsats. Vores mål er fortsat en tryg og sikker arbejdsplads – og et godt hjem for beboerne på Center Lindegården. Derfor fortsætter vi strejken skriver medarbejderne i en pressemeddelelse, som ifølge tv2lorry.dk blev sendt ud 2. pinsedag.

Drabet ændrede ikke arbejdsmiljøet

Med arbejderne skal ikke umiddelbart regne med, at arbejdsforholdene bliver forbedret markant, selvom en kollega blev dræbt af en beboer.

Det viser kortlægningen af arbejdsforholdene på de fire bosteder, hvor der er medarbejdere, der har mistet livet i deres arbejde - dræbt af de beboere, som de er ansat til at hjælpe.

På Bostedet Ringbo, der efter drabet i 2013 ændrede navn til Glasvej, forklarer nu- og dæværende botilbudsleder Jakob Vestphael Larsen, at det var nemt at at opfylde de krav, som Arbejdstilsynet kom med. 

- På sigt har drabet ikke ændret arbejdsmiljøet, men det har selvfølgelig skabt en opmærksomhed på sikkerhed generelt, siger Jakob Vestphael Larsen.

- Vi risikovurderer vores beboere, så det har en betydning for medarbejderne, eksempelvis hvis de ikke vil ind til en beboer alene, siger han.

Eks-medarbejder: Alt andet fik lov at flyde

Steen Ove Hansen, der dengang var ansat som nattevagt på bostedet Ringbo, siger til Ugebrevet A4, at hverdagen kørte som vanligt allerede en uge efter drabet.

- Ledelsen var optaget af omkring fem punkter, som de skulle dokumentere i et ark over for Arbejdstilsynet, men alt andet fik lov til at flyde. Det væsentligste problem på Ringbo var, at der foregik alenearbejde. Men det problem blev der kun gjort noget ved officielt. I praksis blev der ikke gjort noget ved det, for med de mange besparelser er der ikke bemanding nok til, at man kan gå to medarbejdere ind på en beboers værelse, siger han, der stoppede på bostedet i 2015 

Tillidsrepræsentant Søren Christiansens oplevelse er ikke den samme:

- Det blev iværksat, at hvis en beboer er udadreagerende, højtråbende eller truende, går man ikke alene ned til beboeren. Men et grundlæggende problem er, at vi har en beboergruppe, som det endnu ikke lykkedes at finde passende behandlingstilbud til, siger han.

Nye alarmer og daglige risikovurderinger

På Blåkærgård ved Viborg har man efter drabet i 2012 fået GPS-alarmer og indført en risikovurdering af alle beboere tre gange i døgnet.

- Vi har gjort rigtig meget lige fra dag et efter drabet og har arbejdet meget med kompetenceudvikling. Jeg vedkommer mig fuldt ud som ledelse, at der også efter drabet er sket fejl. Men det er menneskelige hændelser, og det er ikke ond vilje. Uanset hvor mange procedurer og regler, vi laver, kan der altid komme til at ske menneskelige og tekniske fejl, siger Janne Martinussen, faglig områdeleder på Blåkærgård.

Læs hele Ugebrevet A4's kortlægning af arbejdsforholdene her.

Rekonstruktion: Fem bostedsdrab på fire år: Døde de forgæves?

Men alligevel fik Blåkærgård en strakspåtale af Arbejdstilsynet i februar 2016 med et påbud om at forebygge risikoen for vold i forbindelse med alenearbejde. Arbejdstilsynet nævner i deres tilsynsrapport to eksempler, hvor praktikanter ikke kunne få tilstrækkelig hjælp, mens de var alene på tur med beboere.

Kniven blev købt i en genbrugsbutik

På Saxenhøj i Sakskøbing fik bostedet et strakspåbud efter dobbeltdrabet på en læge og en socialrådgiver om at fastgøre køkkenets knive. Det blev naturligvis efterlevet, siger forstander Erik Søndergård.

- Men effekten af det kan man diskutere. Politiet kunne jo med det samme fortælle os, at den kniv, der blev brugt, var købt i byen i en genbrugsbutik, siger han. 

 

I en tidligere version fremgik det, at leder af Ringbo (nu Glasvej), Jakob Vestphael Larsen, sagde, at 'drabet ikke har ændret ret meget.' Dette er ikke helt dækkende. Avisen.dk har derfor udbygget citaterne fra Jakob Vestphael Larsen. 

Fem dræbt på fire år

Judy Meiniche blev fundet om morgenen, onsdag 8. februar 2012 ved et ishus i Dollerup Bakker ved Viborg. Dræbt med adskillige knivstik. af en 39-årig beboer fra Bostedet Blåkærgård.

Året efter blev sosu-assistent Dorthe Christiansen dræbt – også af knivstik på Bostedet Ringbo i Bagsværd.  

I 2014 ender det med et tragisk dobbeltdrab, da læge Flemming Møgelmose og socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn blev dræbt af knivstik på Saxenhøj i Sakskøbing.

For knap to måneder siden mistede sosu-assistent Vivi Nielsen livet, da hun blev stukket ned under sit arbejde på Lindegården i Roskilde.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.