Dyrenes Beskyttelse: Forbyd vilde dyr i cirkusser

Elefanter, søløver og zebraer hører ikke hjemme i de omrejsende cirkusser, mener dyrevelfærdsfolk.
Det ser imponerende ud, når elefanterne optræder, men det er ifølge Dyrens Beskyttelse ikke et optimalt liv, man tilbyder de store elefanter i de omrejsende cirkusser.
Det ser imponerende ud, når elefanterne optræder, men det er ifølge Dyrens Beskyttelse ikke et optimalt liv, man tilbyder de store elefanter i de omrejsende cirkusser. Scanpix - arkivfoto

Fra publikumsrækkerne ser det flot og festligt ud, når elefanterne i et cirkus viser, hvad de har lært. Men for elefanterne har livet som omrejsende artister alvorlige konsekvenser:

- De har hverken plads nok til at kunne udøve deres naturlige adfærd eller mulighed for indgå i de rette sociale hierarkier. Deres indhegninger er for små. Desuden er den konstante transport og de mange nye steder stressende for dyrene, siger zoolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen til tv2.dk.

Dyrevelfærdsorganisationen indsamler i øjeblikket underskrifter for at få et totalforbud mod vilde dyr i cirkusser på dansk grund. Over 15 lande har ifølge tv2.dk allerede samme forbud.

Bengt bakker op

Danmark tillader normalt ikke vilde pattedyr i omrejsende cirkusser. Men elefanter, søløver og zebraer blev undtaget fra forbuddet, da lovgivingen blev revideret i 2009.

Dyrenes Beskyttelse bakkes op af formanden for dyreetisk råd, Bengt Holst, som også er videnskabelig direktør i Københavns Zoologiske Have,. Han siger til tv2.dk, at store dyr som for eksempel elefanter ikke hører til i et omrejsende cirkus.

Hvis dyrene har et fast stade, ser han intet problem i, at de optræder i cirkus.

- Men man skal ikke gøgle med dyrene på den måde, som det ofte gøres i et omrejsende cirkus, siger han til tv.2.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.