Dum og dyr uvane: Her er seks tegn på, du shopper med følelserne

Det kan være en ganske dyr fornøjelse at shoppe med følelserne.
Det giver et kick, men det koster. At shoppe med følelserne er en dyr fornøjelse.
Det giver et kick, men det koster. At shoppe med følelserne er en dyr fornøjelse. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, IN, Aller Media

Langt de fleste mennesker shopper med en følelse i baghånden – uanset om de køber økologisk mel eller en ny vinterjakke. Og det kan blive en dyr fornøjelse.

Det kan også være ganske sjovt, når vi får afløb for vores shoppevaner – men hvis dine indkøbsvaner styrer dig mere og mere, kan den uskyldige handling ende i afhængighed og en laset økonomi.

Sådan lyder meldingen fra Lone Eriksen, der er rådgiver i privatøkonomi og personlige forhold og som har en længere fortid i banksektoren.

- Når du shopper uden at kunne styre dine indkøb, og når du køber noget, som du ikke har brug for, og du bare køber for at købe, har du skabt en shoppe-afhængighed på samme måde, som du kan være afhængig af at ryge, spise bestemt mad eller træne konstant. Men som sagt er det dine vaner, der styrer din shoppetrang. Vaner er det, der får vores dag og liv til at hænge sammen. Vanerne vågner med dig og går i seng med dig. Morgenvaner kan fx være, at du altid børster tænder, før du går i bad. Aftenvaner kan fx være, hvilken side af sengen du lægger dig i. Og vanerne er gode, når de støtter dig i at skabe det gode liv, men knap så gode, når de begrænser dig i selvsamme, forklarer hun til IN.dk.

På IN.dk får du 10 gode økonomiske råd til dig, der skal skilles

Hvad er en vane?

En handling bliver til en vane, når vi gennemfører den på samme måde mange gange i træk. Den placeres herefter i vores underbevidsthed, og så ligger den og venter på en impuls til at gå i gang.

- Når en vane sættes i gang, sker der det, at du tænker en tanke, som udløser en følelse, der aktiverer en handling, som i sidste ende skaber et resultat. Tager man følelsen et spadestik dybere, er dine følelser sat i gang af en ubevidst tanke. Følelsen sætter automatisk gang i en handling, og du agerer helt ubevidst på en følelsesmæssig impuls, forklarer Lone Eriksen.

Man kan dele dine shoppehandlinger ind i to: den ubevidste og den bevidste. Den bevidste er, når du tænker, du vil købe et par solbriller, og så går ind og gør det.

- Den ubevidste er, når dine følelser beslutter en handling for dig. Fx hvis du ser din veninde med et par nye solbriller. Så kan du på et ubevidst plan tænke, at når hun har fået nye solbriller, så vil du også. Du føler pludselig, at du er nødt til at købe nye solbriller, og pludselig har du købt dem. Uden at opdage, hvad du egentlig er styret af, inden du allerede har gjort købet. Så når du shopper, er det enten, fordi du har pengene til det, eller fordi din underbevidsthed kører med dig. Er det helt bevidst, er det jo en virkelig god oplevelse, men det er det ikke, når du gør det ubevidst og på dine følelsers befaling, siger Lone Eriksen.

Få følelsen af flere penge uden at arbejde mere: Læs eksperten råd på IN.dk

Trigger-happy

Når uhensigtsmæssige vaner sætter i gang, er det, fordi der er noget i dine omgivelser, der trigger dig. Det kan være en, der siger noget til dig, eller noget, du hører, ser eller mærker. Disse sanseindtryk udløser vanen, og inden du får set dig om, er du på vej op ad rulletrapperne i Magasin med et svingende dankort.

- Når du shopper med dine følelser, handler det ofte og helt grundlæggende om, at du føler en tomhed i dig selv. Den tomhed forsøger du at fylde op med materielle ting og noget, som andre kan bedømme og vurdere dig på. Men uanset hvor mange ting, tøj og biler du køber, vil du ikke komme til at føle dig hel. Du skal i stedet arbejde med dig selv og mærke, at du selv kan fylde dit tomrum op. Med andre ord skal du føle dig som en helhed, et helt menneske. Det er en følelse, der kommer indefra. Den skal du finde frem, og begynd derfra med de gode bevidste køb, lyder det fra eksperten.

Er du stadig mor for din mand? Læs parterapeutens bud på, hvad du skal gøre, på IN.dk

Her er seks tegn på, at du følelses-shopper
  1. Du går ind i en forretning med det formål at købe noget bestemt, fx et par sko, og kommer ud med tre par sko og et par støvler.
  2. Du åbner dine skabe, og de er fyldt med ting, du aldrig anvender.
  3. Du kigger på dit kontoudtog og forstår ikke, hvor pengene er blevet af.
  4. Du mener ikke, at du får noget for dine penge.
  5. Du arbejder og arbejder og har alligevel aldrig penge på kontoen.
  6. Du shopper, fordi dine veninder eller kolleger har fået noget nyt.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.