Dug på ruden? Så skidt er det

Hvis dine ruder samler dug i nattens løb, er der ingen grund til at være nervøs, med mindre fugten sætter sig på indersiden af vinduet.
Dug på vinduerne er ikke altid skidt. 
Dug på vinduerne er ikke altid skidt.  FOTO: Scanpix

Oplever du, at dine ruder samler dug i nattens løb, kan det måske give anledning til en del bekymring.

For vinduer fyldt med fugt er ikke det, vi normalt forbinder med en god udsigt. Men du skal faktisk slet ikke være så nervøs, skriver Århus Stifttidende.

Har den våde dug samlet sig på ydersiden af dine vinduer, er det faktisk rigtig godt. Det betyder, at de er tætte og holder kulden ude, forklarer Arne Andersen, er er direktør for Jydsk Vindueskompagni:

- Vi får jævnligt henvendelser fra personer, der netop har skiftet husets vinduer. De har ikke tidligere oplevet dug på ydersiden af ruden og er derfor bekymrede for, om alting nu er, som det skal være.

Du er altså ikke den eneste, der har reageret med lidt betænkelighed overfor dine vinduer. Det skal helst ske i hjem med nye vinduer, for det er et sundhedstegn. På gamle og utætte vinduer ses det ikke.

Pas på med fugt indenfor

Står du der imod op til vinduer, hvor fugten driver ned på indersiden, har du anderledes grund til bekymring.

Det betyder, at luftfugtigheden i dit hjem er for høj. Når fugten rammer ruden, sætter den sig.

Hvis der er høj luftfugtighed i din bolig, bør du reagere på det og lufte mere ud. Høj luftfugtighed er nemlig hverken sundt for boligen eller dig selv, for det skaber gode vækstbetingelser for både svamp, råd og husstøvmider, siger Arne Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.