Pas på! Du risikerer at miste gamle feriepenge

Hvert år optjener du feriedage. Er der nogle tilbage fra 2014, skal du afvikle dem inden maj - ellers mister du dem.
Husk at få afholdt dine feriedage.
Husk at få afholdt dine feriedage. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/POLFOTO

Foråret er i luften, og vi er begyndt at drømme om den lange sommerferie, som vi skal holde med familien. Selv om du har øjnene rettet mod den kommende sommer, skal du muligvis lige kigge tilbage i tiden og tjekke, at du har fået hævet dine feriepenge fra sidste omgang.

Den 30. april er det nemlig sidste dag, du kan få fat i de feriepenge, som du optjente i 2014.

Ferieåret løber nemlig fra 1. maj til 30. april. Pengene, du optjener i et kalenderår, skal bruges i det følgende ferieår. Det er dit eget ansvar at sikre at pengene fra 2014 ikke går tabt for dig.

Hvis du ikke får hævet dine penge eller holdt dine feriedage, så går de til Arbejdsmarkedets Feriefond. De uddeler pengene til vanskeligt stillede familier, der ikke selv har råd til at holde ferie.

- Familierne, vi hjælper, er i en situation, hvor de økonomisk set ikke tjener mere end kontanthjælpsniveau. Derudover har de typisk en række andre isolationsfaktorer eller helbredsmæssige udfordringer i deres familie, siger Nina Löwe Krarup, der er direktør for Arbejdsmarkedets Feriefond.

Hvis du har børn, skal din arbejdsgiver ifølge Ferielovens §15 tage hensyn til dette og så vidt muligt sørge for, at din ferie ligger samtidig med skolernes. Men du har som lønmodtager principielt ingen rettigheder i spørgsmålet om, hvornår din arbejdsgiver skal give dig ferie.

Troels Wenzel Østergaard, der er advokat ved Selskabsadvokaterne, fortæller dog, at dette ikke skaber problemer i praksis.

- I de fleste tilfælde vil en arbejdsgiver strække sig for at imødekomme en arbejdstagers ferieønsker. Hvis en virksomhed ikke er lydhør over for sine ansatte, så vil den i mange tilfælde miste en værdifuld medarbejder, hvis den ikke lytter på rimelige ønsker og behov, siger han.

/ritzau/FOKUS

 

Sådan får du udbetalt dine feriepenge:
  • Gå ind på FerieKonto.dk
  • Klik på "Se optjente feriepenge" under "Restferie for 2015/2016"
  • Log ind med NemID
  • Tryk på Videre
  • Vælg ferieår "01-05-2015 til 30-04-2016"
  • Tryk "Søg feriepenge"

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.