Du kan sagtens spise mad med overskredet holdbarhedsdato
Men mange er usikre på, hvor længe efter ’bedst før’-datoen man kan spise sine fødevarer. Her får du lidt hjælp og syv gode råd.
Meget mad kan sagtens spises efter holdbarhedsdatoen er overskredet. Se her, hvordan du finder ud af, om maden er god nok endnu.
Meget mad kan sagtens spises efter holdbarhedsdatoen er overskredet. Se her, hvordan du finder ud af, om maden er god nok endnu. Foto: Scanpix/Arkiv


Står der 'sidste anvendelsesdato' på maden, er det mad, der let bliver uspiselig. Det er mad, du bør være forsigtig med at spise efter datomarkeringen. Det skriver Videnskab.dk.

Det gælder for eksempel ferske produkter som kylling, hakket kød, fars og fersk fisk.

Du bestemmer, hvornår maden smides væk

Men på mange af madvarene, du kan købe i butikkerne, står der ikke længere 'sidste anvendelsesdato'. Der står i stedet 'bedst før'.

Her er det op til dig selv, om du vil spise maden, efter at datoen er passeret eller ej.

Læs mere på Videnskab.dk: Det offentlige kan spare en milliard kroner på madspild

I dag spiser mange mad, der har passeret 'udløbsdatoen'.

»Generelt kan man sige, at du ikke bliver syg af at spise mad, som har passeret udløbsdatoen, hvis der står 'bedst før' på emballagen. Men selvfølgelig er der en grænse et sted,« forklarer seniorforsker Hanne Møller fra Østfoldsforskning i Oslo (en national forskningsvirksomhed der ønsker at bidrage til viden for bæredygtig udvikling gennem innovation, red.)

Lugt til maden for at finde holdbarheden

Generelt bør folk lugte mere til maden, mener fødevareforskeren.

»Nu om dage er der få, der lugter til maden, de skal spise. I stedet ser mange udelukkende på datomarkeringen. Hvis flere mennesker begynder at bruge deres lugtesans, vil mange nok blive mere trygge og stole på deres egne vurderinger. Måske bør det at lugte til maden være noget eleverne kan øve sig på i skolen,« fortæller Hanne Møller.

Læs mere på Videnskab.dk: Kemi-kok: Pulverbøffer kan udrydde madspild

Hun gør opmærksom på, at fødevarer som hakket kød og kylling ikke lugter særlig godt, lige når man åbner pakken.

Det skyldes, at der bruges en helt speciel pakkegas, som gør, at produktet får en længere holdbarhed. Denne lugt bør forsvinde i løbet af nogle minutter efter åbningen af pakken.

Vi smider alt for meget væk

Vi smider flere hundrede ton mad væk hvert år. Meget af det er ganske udmærket mad.

I modsætning til hvad mange tror, er det hjemme hos dig og mig, at der smides mest mad væk. Fødevareindustrien og butikkerne står nemlig kun for en tredjedel af madspildet (norske tal, red.)

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan undgår vi sygdomsfremkaldende fødevarer

Du og jeg står for to tredjedele af madspildet (norske tal, red.)

Det er noget, flere og flere mennesker gerne vil undgå. Det er godt at vide, at meget af maden kan spises flere uger og år efter 'bedst før'-datoen. Noget kan man endda trygt spise ti år efter.

Men hvor længe kan man spise ‘bedst før’-maden?

Vi har spurgt forskerne til råds.

Syv gode råd om mad, der er over udløbsdatoen

Her følger syv råd om datomærket mad:

  1. Brug dine sanser: Se på maden. Lugt til maden. Er maden mærket med ‘bedst før’, er det op til dig selv at afgøre, om maden kan spises eller drikkes.
     
  2. Mejeriprodukter som yoghurt holder ofte i flere uger, efter at datoen er passeret, hvis emballagen er uåbnet. Brug sanserne. Smag på yoghurten eller mælken for at tjekke kvaliteten. Det er ikke farligt. Er mælken sur, bliver man ikke syg af at få den i munden.
     
  3. Ost kan som regel spises længe efter holdbarhedsdatoen. Ofte bliver den ligefrem bedre af lagringen. Læg gerne osten i en lukket plastikpose, hvis ikke emballagen kan lukkes helt. Mug på hård ost kan skæres væk. Er der kommet mug på bløde oste, bør de smides væk.
     
  4. Produkter som sukker, mel og pasta kan være god mad i flere år efter ‘bedst før’-datoen. Sørg for lufttæt opbevaring.
     
  5. Brød, som ikke længere er friskt, kan skylles under den kolde hane et par sekunder og derefter varmes i en 200 grader varm ovn i 10 minutter. Brødet bliver næsten som nyt. Muggent brød skal smides ud.
     
  6. Lyst kød som kylling skal du være forsigtig med. Det samme gælder for hakket kød, kødpålæg, pølser og fersk fisk. Derfor er disse produkter mærket med ‘sidste anvendelsesdato’.
     
  7. Rødt kød bliver bedre og mere mørt, når det opbevares. Men hvis kødet bliver gråbrunt, slimet, eller hvis det lugter surt, bør det smides ud.

Læs desuden på Videnskab.dk, hvad der er den største fejl, du kan foretage dig, hvis din mad skal holde sig, samt at du kan spise yoghurt, der er flere måneder gammel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.