Drop piller: Sådan får du dine vitaminer

Det er faktisk slet ikke så sundt at spise vitaminpiller, mener eksperter. Se her, hvad du skal spise i stedet for.
Det med at proppe sig med vitaminer er slet ingen god ide. Heller ikke i den mørke vintertid.
Det med at proppe sig med vitaminer er slet ingen god ide. Heller ikke i den mørke vintertid. Scanpix - modelfoto

Hvis du tror, at du kan smide en pille i halsen efter morgenmaden og på den måde få dit daglige vitaminskud, er der dårlige nyheder.

- Hvis du kun spiser vitaminpiller, undgår du desværre en masse fibre og næring, siger kostvejleder, foredragsholder og energicoach Gitte Koldtoft til Newspaq.

Ifølge hende, skal du i stedet kaste kartofler, rodfrugter, grøntsager og frugt i halsen, hvis du vil holde dig sund og energisk. Og jo tættere maden kommer på bordet direkte fra jorden, desto bedre - det såkaldte whole food eller uforarbejdet mad.

- At spise whole food svarer til at have et symfoniorkester af vitaminer og mineraler. Spiser du en vitaminpille er det ligesom at tage trommerne ud af orkestret. Så lyder det pludselig ikke så godt mere, siger hun.

Kan give dårligere helbred

Berit Lilienthal Heitmann, forskningsleder og professor ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Frederiksberg Hospital, er enig i, at man skal lade vitaminpillerne stå på hylden og få sine vitaminer gennem fødevarer i stedet.

- Overraskende nok tyder det på, at det kan være en rigtig dårlig idé at tage vitaminpiller og at man rent faktisk får dårligere helbred af det, siger hun til Newspaq.

Hun henviser til, at man følger de officielle danske kostråd, som indeholder at skære ned på sukker, salt og mættet fedt og op for vand, fisk, frugt og grønt, fuldkorn og foretrække magert kød og magre mejeriprodukter.

Er du klar til at tage skridtet videre, anbefaler Gitte Koldtoft ud over at spise whole food også at spise hele måltider bestående af frugter. Men én ting er vigtigt, hvis du skifter ostemadden ud med et appelsin-orgie.

- Frugterne skal være modne! 99 procent af danskerne ved ikke, hvordan man spiser en banan. Den er først moden, når den har leopardpletter og stilken ikke er grøn mere. Så får du mere næring, mindre stivelse og har nemmere ved at fordøje den, siger hun.

Der er dog undtagelser

Men lige meget om vitaminpillen skal erstattes med en banan eller de ti kostråd, skal du sørge for at få dit daglige vitaminfix for ikke at blive syg.

- Hvis man ikke får vitaminer, bliver man i det lange løb syg, får et nedsat immunforsvar, bliver mindre modstandsdygtig over for sygdomme, har større risiko for at få blodmangel og udvikle symptomer på vitamin D-mangel, siger Berit Lilienthal Heitmann.

Nogle vitaminpiller kan dog være en god idé at have fremme på køkkenbordet ifølge Gitte Koldtoft. D-vitamin, som vi skal have fra solen, kan være et godt supplement især om vinteren, ligesom B12 lettest findes som pille.

Newspaq

De tre vitaminråd

 

Kostvejleder, foredragsholder og energicoach Gitte Koldtofts tre råd til at få flest og de bedste vitaminer:

 

- Spis uforarbejdet mad som eksempelvis grøntsager og rodfrugter.

 

- Erstat et måltid om dagen, eksempelvis morgenmaden, med en grøn smoothie, hvor du blander hele grøntsager og frugt for at få flest mulige vitaminer.

 

- Spis frugterne modne for at få flest vitaminer.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.