Drop din selfie: Det må du IKKE i stemmeboksen

Der er regler for, hvad du må i stemmeboksen, når du skal stemme. Bliv klogere på dem her.
Du må ikke tage en selfi med din stemmesedlen, når du står i valgboksen.
Du må ikke tage en selfi med din stemmesedlen, når du står i valgboksen. Foto: Scanpix/Marie Hald

Det er ikke hvad som helst, du må foretage dig, når du i dag går ind i stemmeboksen for at sætte dit kryds.

Et kryds med guldtusch, en smiley på stemmesedlen eller en ødelagt stemmeseddel er nemlig med til at gøre din stemmeseddel ugyldig. Det skriver Social- og inderigsministeriet på sin hjemmeside.

- I Danmark har vi ret og pligt til hemmelig afstemning, hvilket vil sige, at det er ulovligt at offentliggøre sin stemme – også på de sociale medier, forklarer hun, men understreger samtidig, at der ikke findes nogen straf for at overtræde reglerne, siger Sigga Nolsø, der er pressechef i Økonomi- og indenrigsministeriet til tv2.dk.

Det er heller ikke tilladt at tage et billede med sin stemmeseddel og lægge på de sociale medier.  Så bryder du nemlig den stemmehemmelighed, vi har i Danmark. Til gengæld kan du godt drikke et par øl, inden du går ned og stemmer.

- Der er ingen, der kontrollerer, om du er ved dine fulde fem. Man kan bede om hjælp, hvis man har brug for det. Men man kan ikke blive påtvunget det. Møder man personligt op og har valgret, er der ingen, der kan bestemme, at man enten er for mentalt tilbagestående eller i en sådan psykisk forfatning, at man ikke må stemme. Så i princippet må man gerne møde op stinkende beruset, men hvis man er til gene for andre, vil man i sidste ende kunne bortvises. Men man vil stadig forsøge at sikre sig, at vedkommende har afgivet sin stemme, inden de bortvises, siger social- og indenridsministeriets valgkonsulent Christine Boeskov til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.