Drop 3D-briller og spar penge på biografturen

Det behøver ikke koste en formue at se en film i biografen. Se hvordan du kan holde udgifterne nede.
Film skal ses i biografen, men behøver det være så dyrt?
Film skal ses i biografen, men behøver det være så dyrt? Foto: Colourbox/free

Efteråret byder på en række store biografoplevelser i form af blandt andet nye James Bond- og Star Wars-film. Og kan du ikke vente på, at de nye film udkommer på dvd, bør du nok begynde at spare op til biografbilletterne allerede nu. Det bliver dyrt.

Skal du se den nye Star Wars-film i den såkaldte IMAX-biograf i København på et kæmpe lærred med særlige 3D-briller, løber prisen for én billet op i 180 kroner.

Det bliver en dyr fornøjelse, hvis hele familien skal afsted, men inden du dropper julegaverne i år og sætter bilen til salg, bør du måske lige overveje følgende råd til en billigere biografoplevelse.

For det første bør du overveje, om du kan leve uden 3D-briller og ekstra benplads, siger chefredaktør på Filmz.dk, Morten Vejlgaard Just.

- Priserne på biografbilletter er generelt høje, men du kan for eksempel vælge en tidligere forestilling og gå uden om 3D og IMAX, hvis du kan leve med den klassiske, todimensionelle biografoplevelse. Og hold øje med, hvilke sæder du får tildelt. En god placering og ekstra benplads koster ofte ekstra, siger Morten Vejlgaard Just.

I IMAX-salen hos Cinemaxx i København praler man af at have det største lærred og den bedste biografoplevelse. Og det tager man sig ekstra godt betalt for. Regn med at betale 30-40 kroner ekstra for en billet i IMAX-biografen.

Kan du nøjes med at se eksempelvis den føromtalte Star Wars-film i "almindelig" 3D, falder prisen til mellem 135 og 145 kroner. Går du helt uden om 3D og vælger en tidlig forestilling, kan du næsten halvere prisen.

Men biograferne tjener som bekendt ikke kun penge på billetterne, men ser også gerne, at du boltrer dig i slikbutikken, hvilket indretningen vidner om, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

- Det er ofte nogle andre ting end selve biografbilletten, som får det økonomiske læs til at tippe. Slikbutikkerne i de store biografer er jo nærmest indrettet som små sliksupermarkeder, der indbyder til store indkøb sammen med meget store mængder sodavand. Et godt tip er at tage sit eget slik med, hvis man har en sød tand, siger Ann Lehmann Erichsen.

Selve biografoplevelsen kan sagtens planlægges, så den bliver billigere, men stadig lige så hyggelig, mener hun.

- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kan vælge en tidligere forestilling, som ofte er billigere, så man også har tid til lidt hyggeligt samvær og måske en god middag efterfølgende. Hvis man ikke har travlt med at se filmen, kan man jo undersøge, hvor billetterne er billigst og eventuel vælge en lokal egnsbiograf, anbefaler Ann Lehmann Erichsen.

Sådan kommer du billigere i biografen:

- Undgå IMAX og 3D:

Overvej, om den film, du skal se, fortjener at blive set på en særlig skærm, med særlige briller. Måske sætter du alligevel ikke pris på det og foretrækker den almindelige, todimensionelle oplevelse.

- Vælg en tidlig forestilling:

Skal det nødvendigvis være mørkt, når du går i biografen? Hvis du kan leve med at komme lidt tidligere afsted, er der ofte penge at spare på billetten, og måske er den søde tand måske oven i købet mindre trængende på det tidspunkt.

- Meld dig ind i en biografklub:

Er du typen, der ser film mindst et par gange om året, kan der måske være god ræson i at udnytte de rabatter, der følger med et medlemskab af din lokale biograf eller klubber som Biografklub Danmark.

- Har du adgang til en rabatordning eller klub?

Nogle abonnementsordninger giver adgang til to billetter for én billets pris på særlige dage, tidspunkter eller forestillinger. Undersøg om dit mobilabonnement eller lignende kan give adgang til billigere biografbilletter.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.