Dronningens lønforhøjelse vækker forargelse

I England møder det kritik, at kongehusets indtægter fortsætter med at stige, mens der skæres i velfærdsydelserne til almindelige borgere.
Dronningens indtægter kan først blive taget op igen til april 2016, og herefter kan de blive ændret i finansåret 2017/2018, hvis der er politisk enighed.
Dronningens indtægter kan først blive taget op igen til april 2016, og herefter kan de blive ændret i finansåret 2017/2018, hvis der er politisk enighed. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det betaler sig at være verdens længst siddende monark. Dronning Elizabeth sidder trygt på tronen i Storbritannien, og nu kan hun også indkassere en klækkelig lønforhøjelse på syv procent.

Den britiske avis The Mirror skriver nemlig, at dronningen næste år kan hæve omkring 455 millioner kroner, mens hun i øjeblikket bliver spist af med lidt under 426 millioner.

Det skæpper blandt andet i kassen, fordi dronningens ejendomsselskab Crown Estate får store indtægter fra huslejestigninger i fashionable områder som Regent Street i London, hvor priserne er skudt i vejret efter finanskrisen.

De vanvittige summer vækker kritik blandt modstandere af monarkiet, fordi den konservative regering i samme periode har varslet en lang række nedskæringer på velfærdsydelser for almindelige briter.

Det er særligt faldet Graham Smith fra den kongehus-kritiske organisation Republic for brystet, at de royale ikke skal spænde livremmen ind ligesom resten af samfundet.

- I lyset af at det offentlige forbrug bliver beskåret, er det intet mindre end en skandale, at dronningens indtægter fortsætter med at stige, raser han og fortsætter:

- Endnu værre er det, at det kun er en lille del af det årlige budget til kongehuset, hvor vi bruger over 3,5 milliarder kroner, siger han til The Mirror.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.