Dronningen overdænger arbejdere med medaljer

Kongelige ordner og medaljer er ikke kun forbeholdt det bedre borgerskab.
I de seneste år er der tildelt stadig flere medaljer til arbejdere.
I de seneste år er der tildelt stadig flere medaljer til arbejdere. Foto: Scanpix arkiv

Kongelige ordner og medaljer er ikke kun forbeholdt det bedre borgerskab.

Inden for to år har kongehuset uddelt medaljer til 35 specialarbejdere, 17 rengøringsassistenter, 8 snedkere, 5 tømrere og 5 maskinførere. Oveni kommer 3F-medlemmer i en række andre fag, skriver Fagbladet 3F.

Mange af modtagerne har efterfølgende været i audiens hos Dronning Margrethe. De fleste rejser til København enkeltvis. Men for nylig mødte 6 tidligere Cheminova-ansatte op på én gang.

Medaljerne kan gives efter mindst 40 års ansættelse. Men det er ikke alle, der kan få. Akademikere og chefer er udelukket. Fra offentlige arbejdsplader kommer der heller ikke medarbejdere, som har fået de højeste løntrin.

- Det stammer tilbage til dengang for mange år siden, hvor medaljerne blev indstiftet. De er tænkt som en påskønnelse til den almindelige mand og den almindelige dame, siger kontorchef Bjarne Erbo Grønfeldt fra Dronningens Kabinetssekretariat.

I de seneste år er der uddelt stadig flere medaljer. Det gælder både Den Kongelige Belønningsmedalje til ansatte i det private erhvervsliv og Fortjenstmedaljen i sølv til offentligt ansatte.

- Det er mit indtryk, at dronningen er utrolig glad for at møde medalje-modtagerne. Hun træffer på den måde et bredt udsnit af den danske befolkning. Hun hører, hvad der rører sig. De fortæller hende, hvad de tænker. Det er skønt at møde mennesker, som man ellers ikke ville møde, siger Bjarne Erbo Grønfeldt til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.