Dronningen gør ung mand glad i dag

I dag skal dronning Margrete overrække den stolte tradition "Dronningens ur" til en særlig ung mand i Den Kongelige Livgarde.
"Dronningens ur" hed oprindeligt "Kongens ur" men ændrede navn ved tronskiftet i 1972.
"Dronningens ur" hed oprindeligt "Kongens ur" men ændrede navn ved tronskiftet i 1972. Foto: DAVALI PHILIP/DAVALI PHILIP

Mange unge mænd gør deres bedste for at repræsentere Danmark og vogte dets slotte i den kongelige livgarde, når de står vagt på Amalienborg og Rosenborg Slot i København.

Men en særlig ung mand har i dag gjort sig fortjent til at få overrakt "Dronningens ur" personligt af dronning Margrethe.

Dronningen overrækker i dag prisen i København for det seneste hold i tjenesten i Den Kongelige Livgarde.

"Dronningens ur" er en helt særlig hædersbevisning, der overrækkes til den garder, der af vagtkompagniet er udvalgt til at være den bedste i tjenesteperioden. Det er blandt andet kammerater, der er med til at udvælge, hvem den eftertragtede pris går til.

I udvælgelsen lægges der vægt på godt kammeratskab, stolthed for tjenesten og ekstraordinært arbejde i Den Kongelige Livgarde.

Traditionen stammer tilbage fra 1969, hvor der i anledning af kong Frederik d. 9's 70-års fødselsdag blev oprettet en fond.

Fonden gik til De Danske Garderforeninger, og for en del af bidraget skulle der indkøbes et armbåndsur, som skulle overrækkes til en pålidelig og trofast garder, som have gjort sig særligt bemærket i Den Kongelige Livgarde.

Dronning Margrethe uddelte "Dronningens ur" senest i marts måned, hvor den intetanende garder Frederik Marquard Nielsen modtog den prestigefyldte pris.

Overrækkelsen finder sted i dag klokken 10 i Livgardernes kaserne på Gothersgade i København, og mon ikke det bliver en stolt ung mand, som kan gå derfra et ur og et dronningemøde rigere efter dagens ceremoni.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.