Dronningen blåstempler dansk krigsdeltagelse

Dronning Margrethe bifalder den politiske beslutning om at sende danske soldater i krig i blandt andet Afghanistan.
- Det har givet os en anden profil i verden, og jeg mener faktisk også, at det har ændret vores syn på os selv, siger dronning Margrethe.
- Det har givet os en anden profil i verden, og jeg mener faktisk også, at det har ændret vores syn på os selv, siger dronning Margrethe. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/arkiv

Trods splittelse blandt de politiske partier og i befolkningen giver dronning Margrethe sin opbakning til den danske krigsdeltagelse i flere af verdens brændpunkter gennem de senere år.
Det skriver Berlingske mandag.

Dronningens opbakning bliver udtrykt i en ny bog, "De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne", af Berlingskes Thomas Larsen, hvor Dronningen bifalder den politiske beslutning om senest at sende danske soldater i krig i Afghanistan. Hun mener, at den aktive udenrigspolitiske kurs, der blev indledt i forbindelse med Den Første Golfkrig i begyndelsen af 1990erne, har ændret danskernes selv­billede.

"Det har givet os en anden profil i verden, og jeg mener faktisk også, at det har ændret vores syn på os selv. Dengang mente de fleste, at den slags kunne vi naturligvis ikke, men vi kan, hvis vi vil," siger Dronningen i bogen.

Dronning Margrethe anerkender, at såvel hjemvendte soldater som politikere og dele af befolkningen har sået tvivl om, hvorvidt indsatsen var ofrene værd. Flere end 40 danske soldater mistede livet under krigen i Afghanistan, ligesom flere vendte hjem med fysiske eller psykiske skader. Ligeledes er Taleban vendt tilbage til områder i landet, soldaterne kæmpede for at gøre sikre. Alligevel mener den danske monark, at beslutningen om at deltage aktivt i krigen har været den rette:

"Det er meget trist, og situationen var nok mere indviklet i landet, end vi var klar over, dengang vi gik ind. Men jeg tror, det var godt, at vi gjorde det. Jeg tror absolut, at vi har gjort noget, der er noget værd. Det mener jeg stadigvæk."

De danske soldater har aldrig været i tvivl om Dronningens opbakning, men alligevel er det vigtigt, at hun blåstempler indsatsen i Afghanistan, mener Jesper K. Hansen, der er formand for forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel.

"Vi har løst en opgave, fordi det var det, politikerne besluttede. Derfor betyder det så meget, at majestæten siger, at det var rigtigt, at vi var dernede. Det kan godt være, at det ikke gik, som vi havde regnet med, men vi var der, og vi gjorde en forskel," siger han til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.