Dronning om sit livsværk: Derfor startede jeg

En lille dreng gjorde så stort indtryk på svenske dronning Silvia, at hun startede sin velgørenhedsorganisation World Childhood Foundation.
Dronning Silvia kæmper for udsatte børn, som er hendes hjertesag.
Dronning Silvia kæmper for udsatte børn, som er hendes hjertesag. Foto: Bebeto Matthews/AP

Da svenske dronning Silvia rejste med kong Carl Gustaf til Brasilien i slutningen af 90'erne, blev det samtidig starten på dronningens livsrejse.

Besøget gjorde nemlig så stort indtryk på den nu 71-årige dronning, at hun stiftede velgørenhedsorganisationen World Childhood Foundation, som hjælper udsatte børn i verdens brændpunkter.

- Min mand og jeg rejser meget, og i mange dele af verden har vi set børn i alvorlige situationer. Da vi var i Brasilien, hvor jeg voksede op, ville jeg gerne se nogle af favelaerne - slumkvartererne. Der var der en lille dreng på omkring ni år, der viste mig en kasse, hvor han boede helt alene. "Det er mit hus", sagde han til mig, fortæller dronningen til det amerikanske medie NPR og fortsætter:

- På flyet tilbage til Sverige fløj vi over et frygteligt tordenvejr, og så tænkte jeg pludselig, hvordan den lille dreng i kassen mon havde det. Han var jo helt alene og ubeskyttet, og så slog det mig, at jeg blev nødt til at gøre noget, siger dronning Silvia.

- Jeg er lige så chokeret som alle andre, og det er ikke let at tale om - hverken som kvinde, mor eller dronning, men jeg er nødt til at gøre opmærksom på det. Jeg bryder mig ikke om ordet magt, men ja, jeg kan selvfølgelig gøre opmærksom på vanskelige problemer. Vi skal starte en dialog om problemerne og dele fællesansvaret, understreger dronning Silvia.

- Hvis man ikke taler om problemerne, kan man ikke ændre noget, lyder hendes opfordring.

World Childhood Foundation støtter over 100 forskellige projekter verden over med særligt fokus på udsatte børn.

Dronning Silvia blev født Silvia Sommerlath i Tyskland af en tysk far og en brasiliansk mor, og familien Sommerlath boede i en længere periode i det sydamerikanske land.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.