Drikker du kaffe for at holde dig vågen? Så meget må du indtage

Du skal lytte til din krop, når du drikker kaffe, siger ekspert. Vi har samlet nogle sejlivede myter om kaffe. Hvor mange af dem kender du?
Drikker du én kop kaffe, skal du drikke to kopper vand. Det er en myte.
Drikker du én kop kaffe, skal du drikke to kopper vand. Det er en myte.
Foto: Scanpix/modelfoto

Der er intet galt med kaffe, du skal bare drikke løs af den sorte drik og lytte til din krop.

Det siger den velansete ernæringsekspert Martin Kreutzer til Fagbladet FOA og fortæller, at det er genetisk betinget, hvor meget kaffe man kan tåle.

- Jeg synes, du skal bruge din krop som kompas. Kan du mærke nogle negative effekter, så skal du trappe ned. Kan du drikke masser af kaffe uden at få nogle af de negative side-effekter, så kan du bare fortsætte, siger Martin Kreutzer til Fagbladet FOA.

Tilvænning type 2-diabetes

Man kan som med så meget andet tilvænne kroppen til kaffe, men man skal være opmærksom på dårlig mave og halsbrand. Og så er det konstateret, at kaffe kan give en stigning i kolesteroltallet og give en forstærket stress-oplevelse.

Omvendt har studier vist, at folk der drikker meget kaffe har mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Kaffe er også væske

Martin Kreutzer fortæller desuden, at et voksent menneske i runde tal har brug for at drikke 1,5 liter væske om dagen. Så drikker du en halv liter kaffe, har du brug for at drikke en liter vand.

- Det her med, at man skal drikke to glas vand for hver glas kaffe, er en myte. Når man er tilvænnet kaffe, så vil man udnytte 90-95 procent af vandet i kaffen. Det betyder, at du vil tisse lidt mere, men du kan sagtens nøjes med at drikke kaffe, hvis du ellers ikke mærker nogle negative konsekvenser, siger Martin Kreutzer til Fagbladet FOA.


Foto: Scanpix/modelfoto

 

Seje myter om kaffe

 

 1. Kaffe er vanddrivende
  Falsk. Men hvis du ikke er vant til at drikke kaffe, kan den godt virke både vanddrivende og afførende. Til gengæld aftager den virkning, når din krop har vænnet sig til at drikke et par kopper kaffe om dagen.
 2. Kaffe skaber afhængighed
  Sandt. Du kan godt blive afhængig af kaffe og især koffeinen, men det er ikke nogen voldsom afhængighed. Du vil måske kunne mærke symptomer som hovedpine, hvis du stopper med at drikke kaffe.
 3. Kaffe kan give søvnproblemer
  Sandt. Eftersom kaffe indeholder en meget stor mængde af koffein, vil det ikke være en særlig god idé at drikke det lige inden sengetid.
 4. Kaffe giver energi
  Måske. Det er forskelligt, hvordan vi reagerer på koffein, men nogle får mere energi, når de drikker kaffe.
 5. Kaffe misfarver tænderne
  Sandt. På samme måde som med te og rødvin misfarver kaffe også dine tænder, og det skyldes polyfenolerne i kaffen.
  Kilde: Pelicanrouge og ugebladet Søndag

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.