Dræbersnegle i ovnen? Kanel-razzia på 300 danske bagerier

En EU-forordning sætter grænser for, hvor meget kanel bagerne må bruge. Lige nu kontrollerer Fødevarestyrelsen, om de danske bagere nu også overholder den.
Kanel er skadeligt for leveren i store mængder. Hvor mange kanelsnegle man skal indtage, før det er farligt, vides dog ikke.
Kanel er skadeligt for leveren i store mængder. Hvor mange kanelsnegle man skal indtage, før det er farligt, vides dog ikke. Scanpix

Fødevarestyrelsen er begyndt at gå på uanmeldt visit hos landets bagerier for at kontrollere, at der ikke er for meget kanel i bagværket.

Det er en EU-forordning, der sætter grænser for, hvor meget kanel bagerne må bruge.

I Hornbæk Bageri ved Randers oplever bagermester Jesper Christensen kanal-reglerne som en form for hetz.

- Det er jo et produkt, der har været brugt i en menneskealder og så er det pludselig blevet farligt. Det kan man godt kigge lidt undrende på, siger han til DR Østjylland.

Kanel kan skade leveren

Men der er en grund til, at kanelen ikke længere må nydes i ubegrænsede mængder, forklarer bromatolog i Fødevarestyrelsen, Mette Christiansen.

- Kanel indeholder kumarin, som er et naturligt aromastof, men samtidig et stof, som kan være skadeligt for leveren, hvis man får for meget af det.

Bagermester Jesper Christensen vil nu bruge en kanel med mindre kumarin. Forbrugerne kommer ikke til at kunne smage forskel, men vil kunne mærke det på pengepungen.

De mange restriktioner, han bliver udsat for, giver ham nemlig mere og mere papirarbejde. - Og det øger omkostningerne, forklarer han.

Fødevarestyrelsen skal besøge 300 bagerbutikker over hele landet for at kontrollere, om de har styr på kanel og kumarin.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.