DR: Tidligere Illum-ejer afsløret i skattely-skandale

Harry Rosenberg er ifølge DR indblandet i den gigantiske sag om sakttelæk
Harry Rosenberg har tidligere ejet stormagasinet Illum og Hotel Marienlyst i Helsingør.
Harry Rosenberg har tidligere ejet stormagasinet Illum og Hotel Marienlyst i Helsingør. Foto: Scanpix/arkiv

Hele verden blev søndag aften dansk tid rystet af skattelyskandalen, der bygger på en lækage af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Flere hundrede danskere skulle være nævnt i dokumenterne, og én af dem er den tidligere ejer af det ikoniske danske stormagasin Illum, Harry Rosenberg.

Det kunne DR fortælle søndag aften i dokumentaren ’Det store skattelæk’.

Der er tale om en teknisk manøvre, hvor det danske anpartsselskab ’Aps KBUS 8 nr. 2051’ i 2009 solgte et datterselskab til et selskab i Panama for én million kroner.

Ifølge eksperter var datterselskabet dog 32 millioner kroner værd, og sådan kan man altså få 31 millioner kroner ud af landet.

Gik konkurs

Direktøren i Aps KBUS 8 nr. 2051 var Harry Rosenbergs kone og selskabet i Panama blev kontrolleret af Hary Rosenberg selv.

Og det er ’ikke helt fint i kanten’, mener to eksperter DR har talt med, Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret ved Aalborg Universitet.

- Når nu konen sælger til manden, så er der interessefællesskab mellem de to parter, der handler med hinanden. Den frihed til at handle til de værdier, man synes, man vil handle til bliver sat til lidt ud af kraft, siger han dokumentaren.

Ikke lang tid efter omtalte handel gik KBUS konkurs, og det betød, at kreditorerne sad tilbage med et tilgodehavende på 100 millioner kroner.

Det er den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der opsnappede dokumenterne, og som har delt dem med det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) og en lang række internationale medier, herunder Danmarks Radio og Politiken.

DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Harry Rosenberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.