Dømt i retten: Misbrug af au pair koster campingpar 1,3 millioner kroner

Ejerne af Hasle Camping er blevet idømt et halvt års betinget fængsel. Retten i Rønne finder dem skyldige i at have udnyttet to filippinere på det groveste og overtrådt en stribe regler.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya er ulovligt blevet udnyttet. Det har retten i Rønne lige afgjort.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya er ulovligt blevet udnyttet. Det har retten i Rønne lige afgjort. Foto: Iver Houmark Andersen.

Ægteparret, som ejer Hasle Camping på Bornholm, er netop hver blevet idømt et halvt års betinget fængsel og ulønnet samfundstjeneste i 120 timer.

Dommen er lige faldet ved retten i Rønne.

Bag Hasle Camping står ægteparret Kim Sørensen og Ulla Lind Pedersen. De er hver især blevet dømt for åger - grov udnyttelse af andre - og for at have overtrådt Udlændingeloven. 

Ud over fængselsstraffen og samfundstjeneste skal de hver betale 400.000 kroner i bøde. Dertil skal deres firmaer Hasle Camping betale 400.000 kroner og Rønne Rengøring 100.000 kroner. 

Dommer Andreas Bøgsted-Møller og hans to lægdommere har fundet ægteparret skyldige i at have udnyttet de to filippinere fra juli 2013 til marts 2015.

Retten vurderer, at ægteparret bevidst har udnyttet, at de to udlændinge ikke kendte meget til det danske sprog og danske forhold. Derfor kunne ejerne af Hasle Camping slippe af sted med at berige sig selv på bekostning af filippinerne. 

Forsvarer: Ikke dybt kriminelle

Før dommen slog forsvareren Peter Paldan Sørensen på, at ægteparret på ingen måde skulle ses som store forbrydere.

- Man skal ikke dømme dem som to dybt kriminelle folk, sagde Peter Paldan Sørensen, og fortsatte:

- Har man importeret billig arbejdskraft og udnyttet dem? 

- Nej, man har fået lidt hjælp i en travl periode på en campingplads. Der er ikke tale om udnyttelse eller åger. Hvis det her var foregået hjemme i parrets bolig i Vang, var der ikke sket en kæft.

Forsvareren satte spørgsmålstegn ved en række af de udsagn, som den ene af de to filippinere, manden Ehwan Acuña Panbuaya, var kommet med. Og han underkendte nogle fremviste fotos af manden i arbejds-situationer.

- Man kan få den tanke, at nogle af billeder er fabrikerede til lejligheden, sagde Peter Paldan Sørensen.

Han anerkendte, at Udlændingeloven er blevet overtrådt og var indstillet på, at de to tiltalte skulle have en bøde. Men anklagen om åger - altså grov udnyttelse af andre - afviste han.

- Jeg mener slet ikke, at der er belæg for en fængselsstraf, sagde Peter Paldan Sørensen.

Arbejdede mange, mange timer

Under retssagen fortalte Ehwan Acuña Pabuaya, at han arbejdede utroligt mange timer, og at der om sommeren overhovedet ingen fridage var. Anklageren har opgjort hans timetal til mindst 56 timer hver uge i gennemsnit i otte måneder om året.

Ehwan A. Pabuaya var ansat som au pair. De må højst arbejde 30 timer hver uge. 

Den anden filippiner - en kvinde - arbejdede for ejerne af Hasle Camping uden at have hverken arbejds- eller opholdstilladelse i Danmark. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.