Dødsulykker: Arbejdstilsynets henlæggelser er særsyn i Skandinavien

Både i Norge og Sverige er man overrasket over Arbejdstilsynets praksis i Danmark med at henlægge sager om dødsulykker på grund af familiære relationer.
Arbejdstilsynet har siden 1988 henlagt en række dødsulykker, fordi der var familiære eller nære relationer mellem den afdøde og arbejdsgiveren.
Arbejdstilsynet har siden 1988 henlagt en række dødsulykker, fordi der var familiære eller nære relationer mellem den afdøde og arbejdsgiveren. Colourbox

Arbejdstilsynet omstridte praksis med at henlægge dødsulykker på grund af familiære eller nære relationer er enestående i Skandinavien.

Det skriver Fagbladet 3F.

Når der sker en dødsulykke på en arbejdsplads i Sverige eller Norge, tager myndighederne ikke hensyn til det personlige forhold mellem arbejdsgiveren og den afdøde.

- Det er klart, at det er en svær og vanskelig situation, hvis den afdøde for eksempel er bror til arbejdsgiveren. Men i Norge accepterer vi ikke familiære eller nære relationer som argument for at ikke føre tilsyn eller anmelde overtrædelser af arbejdsmiljøloven til politiet, siger Tove Brekken, der er rådgiver i afdelingen for dokumentation og analyse i Arbeidstilsynet i Norge.

Også det svenske arbejdstilsyn, Arbetsmiljöverket, undrer sig over den danske praksis.

- Det overrasker mig. Den praksis har vi ikke i Sverige. Her gør det ingen forskel, om folk er i familie med hinanden og venner eller ej. Helt koldt kan man sige, at vi i Sverige ikke ser på følelser, men fakta. Når der sker en dødsulykke, skeler vi ikke til relationerne mellem arbejdsgiveren og den afdøde, siger virksomhedsudvikler Torben Vincentsen fra Arbetsmiljöverket til Fagbladet 3F.

- Vi undersøger altid sagen ud fra, hvad der kan være årsagen til ulykken og stiller krav i henhold til de brister, som vi konstaterer. Samtidig samler vi fakta ind for at kunne vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale, siger han.

Som Fagbladet 3F tidligere har beskrevet har Arbejdstilsynet siden 1988 henlagt en række dødsulykker, fordi der var familiære eller nære relationer mellem den afdøde og arbejdsgiveren. Det skete blandt andet i forbindelse med en dobbelt dødsulykke i Strandby i Nordjylland i 2014.

Torben Vincentsen understreger, at Arbetsmiljöverket i Sverige er sat i verden for at håndhæve arbejdsmiljøloven og slå ned på overtrædelser med henblik på at forebygge arbejdsulykker og forbedre arbejdsmiljøet. Samt, at det svenske politi af egen drift af og til går videre med en sag, som Arbejdsmiljöverket har vurderet ikke skal føre til bøde eller straf i henhold til arbejdsmiljølovgivningen.

- Hvis dødsulykker bare bliver henlagt, er der en risiko for, at de samme ulykker kan ske igen. Fordi den forebyggende indsats forsvinder, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet i Danmark.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.