DMA-kunstnere: Vi mangler modige kvinder i dansk musik

Medina blev tildelt æresprisen ved Danish Music Awards, men der var langt imellem de kvindelige nominerede.
Cisilia er en af de få kvinder, der var nomineret til en Dansih Music Award lørdag aften. Hun vandt dog ikke.
Cisilia er en af de få kvinder, der var nomineret til en Dansih Music Award lørdag aften. Hun vandt dog ikke. Foto: Mathias Bojesen/Scanpix

Medina blev hædret for sin årelange karriere i dansk musik, da hun blev tildelt æresprisen ved Danish Music Awards lørdag aften, men ud af de 31 nominerede kunstnere i de danske kategorier ved prisuddelingsshowet, var kun seks kvinder.

Det ærgrer flere af kunstnerne, der var til stede ved prisuddelingen.

- Vi mangler kvinder, der stiger til tops i musikbranchen, siger Mads Langer til Ritzau Fokus.

Den danske singer/songwriter går faktisk så meget op i at få flere kvindelige talenter frem på musikscenen, at han ved sommerens grønne koncerter inviterede forskellige kvindelige artister til at optræde med sig.

- Det kommer i bølger. I 1980'erne var der mange stærke kvinder fremme. Jeg ved ikke, hvad årsagen er til, at der ikke er så mange lige nu, men jeg tror og håber på, at der snart kommer en ny bølge med kvindelige artister, siger han.

Mads Langer fremhæver danske Mø, der trak prisen for bedste musikvideo hjem ved aftenens prisuddeling som et godt forbillede for andre kvindelige artister. Men drengene i Scarlet Pleasure synes samtidig, det er vigtigt, at nye kunstnere ikke blot forsøger at lyde som en allerede kendt sanger, men i stedet finder deres eget udtryk.

- Det undrer mig faktisk, at der ikke er flere kvinder fremme lige nu, for der er så mange dygtige sangerinder med noget på hjerte, siger forsanger Emil Goll.

Han har dog en lille frygt for, at den stereotype seksualiserede kvinderolle holder nogle tilbage fra at forfølge en musikkarriere.

- Der er lidt en tendens til, at kvinder skal spille på deres køn og seksualitet, og jeg kan godt forstå, hvis mange ikke gider være med på de præmisser, siger han.

En af de danske sangerinder, der ikke har haft svært ved at slå igennem på den danske musikscene er 17-årige Cisilia, der allerede i 2015 vandt sin første DMA og også optrådte ved aftenens show.

- Jeg tror, at mange kvinder har det i sig, men man skal turde. Man skal virkelig have gå-på-mod og turde springe ud i det. Det kan godt være svært, men det er klart nemmere, hvis man har et godt hold i ryggen og god opbakning hjemmefra.

Og faktisk netop Cisilia er et af Medinas store håb for en fremtid med flere kvinder helt fremme på den danske musikscene.

- Jeg synes, der mangler kvindelige artister i Danmark, der tør være anderledes. Vi har brug for diversitet og skøre outfits og vilde sceneshow. Men jeg synes, vi er godt på vej med flere kvinder. Cisilia gør det skidegodt. Hun er anderledes og det er superfedt, siger Medina.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.