Dit sygefravær vokser, når du flytter over Storebælt

En ny undersøgelse viser, at både jyder og sjællændere, der flytter på den anden side af Storebælt bliver mere syge. Generelt er sjællændere fortsat dem med mest sygefravær.
Både jyder der flytter til Sjælland og sjællændere, der flytter til Jylland, får højere sygefravær, viser undersøgelse.
Både jyder der flytter til Sjælland og sjællændere, der flytter til Jylland, får højere sygefravær, viser undersøgelse. Foto: Steffen Ortmann, Scanpix/arkiv

Efterhånden er det ikke nogen nyhed, at der må være noget i den jyske luft - eller mentalitet - som får jyderne til sjældnere at melde sig syge end sjællænderne. Men hvad sker der, hvis jyden flytter til Sjælland, og sjællænderen flytter til Jylland?

Det korte svar: De bliver begge mere syge. Det viser en undersøgelse lavet af Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev Momentum blandt offentligt ansatte i alderen 18-49 år på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

En jyde, der pakker kufferten og tager over Storebælt, øger således sit sygefravær med 0,1 dag om året, mens en sjællænder, der bosætter sig i Jylland, i gennemsnit får 1,1 sygedag mere om året. Ligegyldigt hvilken side af bæltet jyder bor på, forbliver de dog mindre syge end dem fra Sjælland.

"Man ved reelt ikke, hvorfor der er forskel i sygefraværet mellem Jylland og Sjælland. Men man kunne forestille sig, at arbejdspladserne på Sjælland er anderledes - at der for eksempel er et andet tempo. Men vi kan ikke dokumentere det", siger Merete Labriola, der forsker i sygefravær ved Marselisborgcentret. Hun er selv flyttet fra Sjælland til Jylland, og hun kan mærke forskel mellem de to landsdele.

"Man kan godt forestille sig, at man bliver mere set, når man kommer på arbejde i Jylland end på Sjælland, fordi arbejdspladserne simpelthen er mindre. Tag for eksempel Skejby Sygehus og Rigshospitalet. Hvis man er i store organisationer, bliver man ikke set og kan måske godt blive glemt lidt".

Men det kan også handle om ressourcer, understreger Merete Labriola. For jo mere folk trives, jo mindre sygefravær har de.

LÆS MERE http://politiken.dk/oekonomi/ECE2645261/dit-sygefravaer-vokser-naar-du-flytter-over-storebaelt/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.